De Electronic Privacy Information Center ( EPIC), Junkbusters en tenminste vijf andere groeperingen die opkomen voor de privacyrechten van de burger zullen een klacht indienen bij de handelswaakhond Federal Trade Commission (FTC). Zij willen dat de FTC de praktijken van Microsoft met betrekking tot Windows XP onder de loep gaat nemen. Het gaat met name over het door Microsoft verzamelen van een hele rits persoonlijke gegevens van haar klanten via Windows XP en diensten als Passport, dat geïntegreerd wordt in het in oktober te verschijnen besturingssysteem. Volgens de groeperingen maakt Passport inbreuk op de door de FTC opgestelde handelsregels. Passport is een registratie-systeem met als doel dat klanten van Microsoft maar één keer al hun gegevens aan Microsoft hoeven af te geven. Hierna volstaat bij het inloggen bij alle verschillende diensten het ingeven van alleen een wachtwoord.

Te veel macht

Passport wordt nu al gebruikt voor Hotmail, maar bij de komende serie webdiensten die onder de paraplu-naam Hailstorm worden gelanceerd, zal het systeem een vogelvlucht nemen. Het gaat hierbij om diensten die via internet worden aangeboden, zoals online winkelen, software, bankiersdiensten en content op verschillende apparaten als computers, mobieltjes en handhelds. Critici vinden dat Microsoft op deze manier veel te veel macht krijgt. De bundeling van Passport met Windows XP moet dan ook volgens de EPIC worden losgelaten. De groeperingen vinden dat gebruikers van XP min of meer worden gedwongen hun persoonlijke informatie – niet alleen adresgegevens, maar ook creditcardgegevens - af te geven aan het softwarebedrijf. Deze zou er misbruik van kunnen maken.

Veiligheid

Maar er is meer. Specialisten denken dat al deze cruciale en waardevolle informatie niet veilig is bij Microsoft. Het bedrijf staat niet direct bekend om de veiligheid van zijn systemen. Zo had Hotmail vorig jaar nog te maken met grote veiligheidsproblemen en worden er om de haverklap lekken aangetoond in de verschillende software van het bedrijf. De EPIC wil dan ook dat de FTC onder meer kijkt naar de onderliggende architectuur van Hailstorm. Met dit alles komt Microsoft onder toenemende druk te staan. Eerder deze week kwam het nieuws dat de democratische senator Charles Schumer het Congres heeft gevraagd de plannen van Microsoft met Windows XP te onderzoeken. Hierbij gaat het hem om de bundeling van de media player en de im-software in het besturingssysteem. Ook Schumer pleit voor uitstel van de introductie van XP. Tot slot beschuldigt InterTrust Microsoft ervan dat bepaalde 'productactiverings technologieën' (een techniek die het beveiligd downloaden mogelijk maakt) in Windows XP inbreuk maken op de patenten van InterTrust.