De belangrijkste maatregel is dat Microsoft in Passport de nieuwe technologie P3P, Platform for Privacy Preferences, zal ondersteunen. Het World Wide Web Consortium (W3C), het orgaan dat zich bezighoudt met standaarden voor het web, promoot het gebruik van P3P. Microsoft heeft de technologie in juni omarmd.

P3P zal gebruikt worden door partijen die via Passport e-commerce transacties regelen. Gebruikers kunnen via P3P zelf bepalen welke informatie zij bereid zijn te geven en of zij die informatie willen delen met derde partijen. Wanneer zij een site bezoeken die P3P niet ondersteunt, krijgen zij een waarschuwing.

Microsoft heeft verder aangekondigd minder gegevens te zullen vragen bij het afsluiten van een Passport-account. Daarnaast zegt het softwareconcern de verschillende Passport-databases, voor facturering en voor gebruikersprofielen, los te koppelen van de authenticatiedienst. Voor de databases zal een aparte organisatie binnen Microsoft worden opgericht, buiten de Passport-afdeling om.

Via Passport kunnen gebruikers door één keer in te loggen de beschikking krijgen over een groot aantal webdiensten, waaronder de populaire webmaildienst Hotmail. Microsoft zet zwaar in op Passport en probeert zoveel mogelijk webwinkels over te halen zich bij de dienst aan te sluiten. Gebruikers zouden dan door eenmalig creditcardgegevens in te voeren bij meerdere e-commercesites producten kunnen aanschaffen.

Passport heeft privacygroepen vanaf het begin veel zorgen gebaard. Microsoft zou via de dienst een grootschalige database kunnen opbouwen, waarmee het concern inzicht krijgt in het internetgebruik van grote groepen mensen. Bovendien wordt betwijfeld of de gegevens wel veilig zijn bij het softwareconcern, dat regelmatig met lekken te maken heeft.

Microsoft ontkent via Passport gegevens te verkrijgen over de online activiteiten van gebruikers. De gegevens van derde partijen die Passport gebruiken voor e-commercetransacties zouden niet bij het softwareconcern terecht komen.

P3P wordt alleen ondersteund in versie 6 van de Internet Explorer die bij Microsofts nieuwe besturingssysteem Windows XP wordt bijgeleverd. Via oudere versies van Explorer, of concurrende browsers als Netscape of Opera, zijn de P3P-diensten nog niet beschikbaar.

De privacygroep EPIC is niet gerustgesteld door de aankondigingen van Microsoft. Door het gebruik van cookies zouden marketingbedrijven via de P3P-ondersteunende browser nog steeds het internetgebruik kunnen volgen. Daarnaast verzet de EPIC zich, vanwege veiligheidsrisico's, categorisch tegen een centrale database met klantgegevens in de orde van grootte van Passport.