Wie gebruik maakt van de uitwisselsoftware Morpheus van MusicCity loopt een risico. Andere gebruikers kunnen toegang verkrijgen tot alle bestanden op de harde schijf. Dit meldt BBC News op basis van meldingen van niet nader genoemde 'veiligheidsexperts'.

Deze experts zouden sinds vrijdag op de hoogte zijn van dit 'gat', waarmee in potentie zo'n 2 miljoen gebruikers van de software mee hebben te maken, aldus de BBC. Morpheus is sinds de ondergang van Napster de meestgebruikte peer-to-peer software. Als netwerk wordt FastTrack gebruikt, bekend van het Nederlandse KaZaA.

Volgens de veiligheidsexperts is het mogelijk om met behulp van Morpheus een lijst op de halen van mensen die op dat moment ook de dienst gebruiken. Vervolgens is het volgens hen mogelijk om exact te zien wat de medegebruikers op hun harde schijf hebben staan. Deze bestanden kunnen ook gekopieerd worden.

Het zou om een 'zeer gevaarlijk gat' gaan. Het is niet duidelijk of alle gebruikers kwetsbaar zijn. In het verleden zijn vergelijkbare 'gaten' aangetoond bij andere uitwisselprogramma's. Steeds ging het hier om slordige gebruikers die zelf hun hele computer openzetten voor anderen.

Bij installatie van Napster-achtige programma's als Morpheus moet de gebruiker aangeven welke map hij wil delen met anderen. Sommigen stellen in een onbedoeld royale bui bijvoorbeeld hun hele C-schijf beschikbaar. Het is onduidelijk of het bij dit 'nieuwe gat' om een dergelijk probleem gaat.