Het onderzoek zou zich moeten richten op de manier waarop AOL omgaat met de privacy van zijn abonnees, stelt de EFF. Aanleiding voor het verzoek is het document met de 19 miljoen zoekacties van gebruikers dat anderhalve week geleden online werd gezet. "Hierdoor zijn de privé-levens van meer dan een half miljoen klanten aan gevaren blootgesteld", aldus de EFF.

Volgens de burgerrechtenorganisatie zou de Federal Trade Commission (FTC) moeten nagaan of AOL met het publiceren van de gegevens de wet heeft overtreden. Ook wil de EFF dat de handelsautoriteit en de privacy van gebruikers in de toekomst beter beschermt.

Het document dat ruim een week geleden door AOL per abuis online werd gezet, bevat gegevens over de zoekopdrachten van de afgelopen drie maanden van 650.000 AOL-gebruikers.

"Zoekopdrachten kunnen iemands meest intieme details blootleggen, zoals over familieproblemen, medische historie en financiële situatie", aldus EFF-woordvoerster Marcia Hofmann.

Hoewel AOL de data al van zijn site heeft verwijderd, zijn de gegevens nog wel op internet beschikbaar. De EFF vindt dat AOL ten minste elke gebruiker van wie er informatie is gepubliceerd, zou moeten informeren.

Twee journalisten toonden vorige week al aan dat gebruikers zijn te identificeren op basis van de gepubliceerde gegevens.