De ICO verdenkt Google ervan het onderzoek van de Britse privacywaakhond te hebben tegengewerkt. Het vermeende datagraaien is in 2010 onderzocht door de Information Commissioner's Office (ICO). Die concludeerde op basis van informatie van de zoekreus zelf dat Steet View-auto's geen persoonlijke data van WiFi-netwerken hebben geoogst.

Google hield informatie achter

Het verzamelen van gegevens was volgens Google een ongelukje. De Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) deed een eigen onderzoek en concludeerde in april dat Google juist bewust allerlei data heeft verzameld. Het baart de ICO zorgen dat de FCC daarnaast concludeerde dat het zoekbedrijf informatie achterhield.

De ICO eist nu opheldering. “Tijdens het onderzoek vertelde Google ons specifiek dat het dataverzamelen per ongeluk is gebeurd, maar als dat niet het geval is dan is dat duidelijk een andere situatie dan wat aan ons is doorgegeven in 2010 ", schrijft ICO-chef Steve Eckersley in een brief (pdf) aan het zoekbedrijf.

Commissie wil uitleg

De privacytoezichthouder wil horen wanneer het Street View-management precies wist van het dataslurpen en waarom dit werd achtergehouden. Ook wil de commissie weten welke data er precies is verzameld en eist een uitleg waarom deze gegevens eerder zijn achtergehouden

“Geef alstublieft een gedetailleerde verklaring waarom deze gegevens niet zijn opgenomen in het dataexemplaar dat aan het ICO is gegeven", schrijft Eckersley in de brief. De ICO-chef wil een snelle reactie van Google en wil voor de volledigheid een bewijs van de zoekreus dat de verzamelde data ook daadwerkelijk is vernietigd.

Onderzoek gedwarsboomd

De softwaremaker die op eigen houtje over de schreef zou zijn gegaan in het ontwerpen van het Street View-project, gaf details van het ontwerp door aan de managers die beweren van niets te weten. De FCC beschuldigt Google ervan een interne e-mail in de doofpot te hebben gestopt waarin het dataverzamelen uitgebreid werd besproken. De commissie vordert daarom een boete van 25.000 dollar van Google, omdat het zoekbedrijf het onderzoek dwarsboomde.

Google laat weten mee te zullen werken aan het nieuwe Britse onderzoek. “Onze projectleiders hebben nooit data willen verzamelen en deze informatie ook niet gebruikt. Sterker nog, ze hebben hier niet eens naar gekeken", zegt een woordvoerder van de zoekgigant tegen Webwereld.