Nou, dat blijkt simpel: Safari slaat wel degelijk je surfhistorie op, alleen op een plek waar je het niet zo snel verwacht. Namelijk in de WebPageIcon-database. Daarin wordt van elke bezochte pagina een favicon-plaatje opgeslagen, dat door je systeem onder meer wordt gebruikt in je overzicht van je browser en in je bookmarks. Het plaatje wordt ook opgeslagen als je de browser gebruikt in zijn privémodus en de bijbehorende url wordt eraan gekoppeld.

Fout is ontstaan na versie 6.2.2

De fout (want dat is het) is ontdekt door een lezer van MacIssues en later gereproduceerd door de Australische redactie van The Register. Daaruit bleek dat bij gebruik van een oude versie van Safari, in dit geval 6.2.2, de favicon en url niet werden opgeslagen in de sql-database, maar in de nieuwste versies wel. Dat betekent dat ergens onderweg een misstap is gemaakt door de ontwerpers.

Foto via MacIssues.

De inhoud van de database wordt niet dagelijks door iedereen bekeken (daar is overigens wel een reader voor nodig, zoals SQLite Browser) en je moet het ook maar net weten, maar voor te stellen is dat als je je webverleden niet wilt laten zien je daar een goede reden voor hebt. En dus liever niet hebt dat je baas, collega of huisgenoot dit trucje gebruikt om in je privésessies te snuffelen.