Iedere laptopbezitter kent het wel. Je voelt je bekeken in het vliegtuig, in restaurant of op welke plek dan ook in de publieke ruimte. Met PrivateEye wil de Amerikaanse softwaremaker daar een eind aan maken.

De werking van de software is afhankelijk van de aanwezigheid van een webcam. Zodra deze door de software gevonden wordt, herkent deze het gezicht van de gebruiker. De computer zal daarna alleen de desktop tonen wanneer de eigenaar naar het scherm kijkt. Wanneer een nieuwsgierige medepassagier of collega wil meekijken, pikt de webcam dit op en wordt het scherm wazig. Ook wanneer je zelf omkijkt, houdt de laptop het voor gezien. Handig dus om even een praatje te maken of een kop koffie te halen zonder dat jouw collega controleert hoe ver je met dat tijdrovende project bent.

15 seconden instellen

Onderstaand filmpje toont de werking van de eye-tracking software van Oculis Labs. In 15 seconden kalibreert de software zich aan de hand van de ogen van de gebruiker en is de software ingesteld.

Volgens bedenker Bill Anderson hebben tot nu toe vijf grote computerbouwers interesse getoond in het product. Via de site van Oculis kan het product voor 19 dollar (voor de standaardversie) gekocht worden. Prijzen lopen op tot 259 dollar voor een uitgebreide Pro-versie met meerdere licenties voor gebruik binnen bedrijven.