Beide websites, die vrijetijdsarrangementen aanbieden, zijn afgelopen week gehackt. De gegevens zijn donderdagavond gepubliceerd door hacker 'Ingratefully', die de gegevens op pastebin plaatste. De hacker hoort volgens het bericht bij Anonymous en kondigt de hack aan met de zin "De tijd is gekomen om voor de lulz wat sappige Hollandse informatie te lekken".

Tweede Kamerleden

Het gaat om gegevens van 315.000 geregistreerde klanten, waaronder mailadressen, namen, telefoonnummers, adresgegevens, geboortedata, en wachtwoord-hashes, zo blijkt uit een analyse van Security.nl. Onder de gedupeerde klanten bevinden zich tientallen ambtenaren van Defensie, Verkeer en Waterstaat, Economische Zaken en twaalf Tweede Kamerleden. Ook de adresgegevens van PVV'er Hero Brinkman staan in de database, meldt de site.

Naast de tienduizenden e-mailadressen en wachtwoorden van de sites, wist de hacker de login van de FTP-server van Beauty.nl en de inloggegevens van “stedentrip_site" met 200.000 extra adressen. “We zijn al sinds vanochtend bezig om de klanten op de hoogte te brengen", zei Rob Kraaijenvanger, eigenaar van Crio die beide sites beheert, gistermiddag tegen Webwereld. Kraaijenvanger overweegt dan ook aangifte te doen van de digitale inbraak.

'Niets is wat het lijkt'

Kraaijenvanger: “We vinden het sowieso heel erg wat er is gebeurd. We zijn al sinds 12 jaar online aanwezig en hebben zoiets nog nooit meegemaakt. We dachten dat we de webservers goed hadden afgedekt. Het lijkt dan ook of diegene over bepaalde gegevens beschikte die hij niet kon hebben."

Verder wil Kraaijenvanger weinig over de inbraak kwijt en wordt de zaak eerst grondig onderzocht in samenwerking met een beveiligingsbedrijf. Wel voegt hij nog cryptisch toe “Niets is wat het lijkt in deze zaak."