De gegevens lekten uit via het P2000-systeem, een niet-beveiligd meldingensysteem voor onder meer de politie, brandweer en ambulance. Het P2000-netwerk is in de regio Giessen (Noord-Brabant) gebruikt voor verzending van patiëntengegevens omdat het bereik van het beveiligde C2000-netwerk daar slecht is. Dit zegt de directeur van de regionale meldkamer tegen persbureau ANP. Om die reden werden ook spoedmeldingen via het P2000-netwerk doorgegeven.

Het gaat om de gegevens van 15 mensen die 112 belden omdat ze een ambulance nodig hadden. De via P2000 verspreide gegevens stonden de afgelopen dagen op diverse particuliere websites.

Daar was onder meer te lezen over iemand die een zelfmoordpoging zou hebben gedaan. (A1 adresgegevens weggelaten, MW. 37, TS DMV. AUTOINTOXICATIE, SLAAP TABLETTEN, ENDOMETAZINE/PAROXITINE.) Bij sommige berichten stond ook de naam van de patiënt vermeld.

Verwijderen

Openbare, niet-gecodeerde P2000-gegevens worden op diverse sites automatisch verspreid. Via de verschillende internetaanbieders worden die internetsites nu opgespoord met het vriendelijke verzoek om de informatie alsnog te verwijderen, meldt het ANP. Op online-p2000.nl zijn de gegevens op moment van schrijven nog gewoon opvraagbaar.

Op Alarmeringen.nl zijn de privacygevoelige gegevens inmiddels verwijderd, alhoewel ze op Google nog wel geïndexeerd staan. Eigenaar Wilbert de Vries: "Ik ben nog niet benaderd om de gegevens te verwijderen, maar ik heb het zelf al pro-actief gedaan toen ik erachter kwam dat er vertrouwelijke gegevens verschenen. Ik heb ook al filters lopen die bepaalde trefwoorden uit het systeem filteren vóór publicatie, zoals suïcide en opvanghuizen."

In 2007 kwam het P2000-systeem in opspraak toen bleek dat de adressen van blijf-van-mijn-lijfhuizen via de meldingen op internet terechtkwamen.