Het gaat om namen, adressen, telefoonnummers en persoonlijke e-mailadressen van honderden PvdA-leden die in 2007 actief waren voor de partij. Veel leden zijn nu ook nog steeds actief in de partij en bekleden nog steeds of tot voor kort hoge functies in de Nederlandse politiek. Webwereld kwam de lijst met gegevens van politici en partijdonateurs op het spoor na een tip van een lezer.

De lijst was trouwens vanmorgen niet alleen uit de google cache te halen maar stond ook nog op die site zelf zonder wachtwoord", aldus tipgever 'Contentonist 'op Twitter. Op dit moment is de lijst nog steeds te downloaden via een open directory als Word-bestand. In diezelfde directory staat ook het wachtwoord van de lijst gepubliceerd: 'ruysdael'. Dit wachtwoord leidt niet meer naar de informatie.

Zo is er bijvoorbeeld het huisadres van Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en haar 06-nummer terug te vinden. Niet alleen Verbeet staat op de lijst maar ook adressen en nummers van een viertal Europarlementariërs die in Amsterdam wonen, evenals hun nummers in Brussel. Hetzelfde geldt voor vier Eerste Kamerleden. Ook de gegevens van Ing Yoe Tan staan op de lijst, zij zit namens de PvdA nog steeds in de Eerste Kamer.

Tweede Kamerleden

Verder staan er tien Tweede Kamerleden op de lijst, inclusief Verbeet, waarvan in veel gevallen ook het adres, 06-nummer en e-mailadres is terug te vinden. Van anderen, zoals Mei-Li Vos en Paul Tang liggen alleen de postbusnummers in Den Haag op straat. Ditzelfde geldt voor de net ontslagen PvdA-ministers en staatssecretarissen. Van hen zijn echter wel de zakelijke e-mailadressen vermeld. Maar na de val van het kabinet zullen die minder gebruikt worden.

De lijst documenteert verder de PvdA-leden van alle aangrenzende gemeenten van Amsterdam zoals Amstelveen, Purmerend, Uithoorn en Zaanstad. De meeste personen staan vermeld met naw-gegevens, 06-nummer en met zakelijk en persoonlijke e-mailadres. Hetzelfde geldt voor PvdA'ers in de Amsterdamse stadsdelen, de provincies, het landelijke bestuur en waterschappen.

Donateurs

Ook veel donateurs van de partij zijn terug te vinden, waaronder Hedy d'Ancona. Van haar en de andere donateurs in de regio Amsterdam worden ppl naam, adres, telefoonnummer en persoonlijk e-mailadres vermeld.

De gegevens liggen op straat via de cache van Google die de website van kadervereniging BAR (Bestuurskring Amsterdamse Regio) indexeert. Via de verouderde website was de lijst te raadplegen via een wachtwoord. Dat kon telefonisch verkregen worden bij Anne Huying. Zij zegt tegenover Webwereld niets meer met de site te doen. "Wij zijn gebeld door de PvdA en hebben alles eraf gehaald", zegt Huying. "Het is schandalig." Waar ze met deze opmerking op doelt blijft onduidelijk doordat ze vlak daarna de verbinding verbreekt. De lijst is via Google nog terug te vinden en de site is nog online.

Oud-wethouder

Met 'we' doelt ze op haar man Michael van der Vlis die tussen 1978 en 1990 verschillende wethoudersposten in Amsterdam bezette namens de PvdA. Op dit moment runt hij het adviesbedrijf Informatieweb gericht op lokaal bestuur, stedelijke ontwikkeling en infrastructuur en webtechnologie. Van der Vlis was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Een woordvoerster van de PvdA zegt in een korte reactie: "We betreuren het en zijn er hard mee bezig om het zo snel mogelijk eraf te krijgen."

Update 15.44 uur: Lijst is nog steeds te downloaden via open directory. reactie van de PvdA toegevoegd.

Update 16.06 uur: Een tweede tipgever wijst erop dat ook het wachtwoord van de database is gepubliceerd in de open directory op de server van Informatieweb.

Update 17.11 uur: De open directory is gedicht.