De vereniging Privacy First, deze zomer opgericht door ondernemer Bas Filippini, wil in januari een proces tegen de staat starten. Ook de stichting Vrijbit en het Platform Bescherming Burgerrechten, een initiatief van het Humanistisch Verbond, zijn dat van plan. Of de drie partijen de zaak samen gaan aanspannen is nog onduidelijk.

Privacy First zegt woensdag in De Pers de hulp te hebben van diverse 'advocaten en hoogleraren' voor het starten van het proces.Het Platform Bescherming Burgerrechten zegt bij monde van voorzitter Joyce Hes 'na te denken over een procedure tegen de staat'. Het platform wil twee 'zwaargewicht advocaten' aan de slag zetten. Vrijbit ving eerder dit jaar al bot bij het Europese Hof van Justitie met een klacht over de Nederlandse vingerafdrukdatabank.

Op de RFID-chip

De initiatiefnemers van Privacy First vinden de centrale opslag van vingerafdrukken in een landelijke databank een te grote schending van de privacy. Volgens de stichting ligt misbruik van de biometrische gegevens op de loer als dit soort gevoelige data op landelijk niveau op dezelfde plek is opgeslagen. De beveiliging is volgens Privacy First niet goed genoeg te regelen.

De nieuwe Paspoortwet die de opslag van vingerafdrukken regelt ging eerder dit jaar in. In het gewone paspoort en de identiteitskaart worden de vingerafdrukken vanaf 21 september opgenomen in zowel de databank als op de RFID-chip in de reisdocumenten zelf.

Europese afspraken

Het registreren van vingerafdrukken bij paspoortaanvragen komt voort uit afspraken die binnen de Europese Unie zijn gemaakt. Nederland gaat met de centrale opslag in een nationale database verder dan de Europese regels

Op zijn site stelt Privacy First dat onlangs zijn juridische 'route' is gekozen. Ook is er contact met de Stichting Vrijbit. Deze stichting diende deze zomer bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg al een klacht in over de Nederlandse vingerafdrukdatabank. Het hof wilde de klacht niet behandelen, onder andere omdat de zaak eerst in Nederland tot de hoogste rechter moet worden behandeld.

Vier afdrukken

Bij het aanvragen van een paspoort of id-kaart worden maximaal vier vingerafdrukken opgenomen. Alle vier gaan in de centrale databank. twee ervan staat op de RFID-chip. De id-kaart en paspoort bevatten sinds augustus 2006 zo'n chip. Kinderen onder de 12 jaar hoeven hun vingerafdrukken niet af te staan.