Het filmbedrijf Voltage eist via de rechter bij providers de persoonsgegevens van vijfduizend mensen die de film illegaal hebben gedownload via filesharingdiensten. Het bedrijf startte eind vorige week een procedure bij de federale rechtbank in Washington, schrijft Hollywood Reporter. Voltage heeft nog niet gezegd hoeveel schadevergoeding het eist van de filesharers. In vergelijkbare zaken probeerden advocaten filesharers een schikkingsbedrag te laten betalen.

Providers

Om de bewuste filesharers te achterhalen moeten rechthebbenden een ingewikkelde procedure doorlopen. Isp's zijn niet erg happig op het overhandigen van ip-adressen aan auteursrechtenhouders, zij beschermen hun klanten liever. Daarom moet via de rechter een dagvaarding tegen een onbekend persoon worden afgedwongen waarin wordt bepaald dat een provider het ip-adres van een klant moet overhandigen. Per ip-adres rekenen isp's in de VS administratiekosten. Die worden in rekening gebracht voor het op de hoogte stellen van de houder van het opgevraagde ip-adres, die daardoor de mogelijkheid krijgt zich te verweren tegen de dagvaarding.

Eerder probeerde de Motion Pictures Association of America (MPAA) en de Recording Industry Association of America (RIAA) op vergelijkbare wijze downloaders aan te pakken. Later werd deze strategie ingetrokken, omdat het weinig geld maar wel heel veel imagoschade opleverde.

US Copyright Group

In april startte de US Copyright Group namens enkele onafhankelijke filmmakers weer een enorm offensief door meer dan 20.000 filesharers aan te klagen wegens auteursrechteninbreuk. In die vijf rechtszaken gaat om downloaders van de films Steam Experiment, Far Cry, Uncross the Stars, Gray Man en Call of the Wild 3D.

De kabelaar Time Warner Cable verzocht de rechtbank in deze zaak het aantal verzoeken voor leveren van persoonsgegevens bij ip-adressen te beperken tot een maandelijks maximum van 28. Volgens de provider zijn de administratieve lasten anders veel te hoog vergeleken met andere auteursrechtprocessen. Time Warner Cable is een van de grootste providers van de VS.

'Beroep vanwege pr-doeleinden'

De advocaat van US Copyright Group bestrijdt dat de isp met de verzoeken op kosten wordt gejaagd. De advocaat beschuldigt Time Warner Cable er ook van de rechtszaak te misbruiken. De raadsman vindt dat Time Warner Cable met het aanvechten van de rechtsverzoeken alleen maar het publiek wil laten weten dat het een goede provider is voor wie het niet zo nauw neemt het auteursrecht. De US Copyright Group stelt dat Time Warner Cable daardoor het juridische risico loopt 'medeplichtig te zijn aan het schenden van auteursrechten'.