Het eerste product dat standaard voorzien zal worden van deze technologie is Norton Antivirus 2004. Ook alle andere Engelstalige consumentenproducten die voor 2004 zijn aangekondigd (waaronder Norton SystemWorks en Norton Internet Security), moeten door de kopers worden geactiveerd. De Nederlandstalige software van Symantec zal vooralsnog niet met productactivatie worden uitgerust, aldus een woordvoerder van het softwarebedrijf. "Voorlopig zit de productactivatie alleen in de Engelstalige software, omdat die het meest wordt gekopieerd", aldus Tomislav Pavlovic van Symantec. Pavlovic sluit niet uit dat ook de Nederlandstalige software van Symantec met productactivatie wordt uitgerust, maar verwacht die niet voor 2005. Mensen die de Symantec-software kopen en installeren, hebben vijftien dagen om het product te 'activeren'. Ze moeten de zogeheten 'software key' die op het cd-hoesje staat, intypen. De software inventariseert vervolgens de aanwezige hardware en creëert op basis daarvan een code die naar Symantec wordt gestuurd. Als deze code niet wordt doorgestuurd, houdt de software na vijftien dagen op te functioneren.

Paar minuten

Volgens Symantec duurt deze procedure een paar minuten. De softwaremaker heeft al enige testen met de nieuwe technologie uitgevoerd. Zo werd de technologie gebruikt in de downloadbare versie van Norton Antivirus 2003 en in enkele 'gewone' versies. Volgens Symantec zijn er weinig klachten geweest van klanten. "Tot nu toe hebben meer dan 250.000 gebruikers de productactivatie voltooid en er zijn bijna geen klachten geweest", aldus Del Smith van Symantec. Toen Microsoft begon met de productactivatie voor Windows XP veroorzaakte dat een storm van protest. Gebruikers klaagden over problemen bij de installatie van de software. De belangrijkste reden dat softwarefabrikanten productactivatie aan hun programma's toevoegen, is dat ze op die manier hopen het illegaal kopiëren tegen te gaan. Volgens Symantec worden er jaarlijks 3,6 miljoen illegale kopieën van zijn software gemaakt. Update, 11:25 uur: Informatie over Nederland toegevoegd.
Update, 16:40 uur: In tegenstelling tot wat de Nederlandse Symantec-zegsman eerder dacht, komt er in Nederlandse versies van de Symantec-software toch geen productactivatie.