RUBotted monitort command and control (C&C) commando's die afkomstig zijn van botnet-herders. Ook houdt de software in de gaten of er wellicht andere computeractiviteiten zijn die er op wijzen dat de pc onderdeel uitmaakt van een botnet. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om mass mailing.

Trend Micro is niet de eerste virusbestrijder die met een anti-botnet programma komt. Vorig jaar lanceerde Symantec al Norton AntiBot.

De gratis software van Trend Micro is beschikbaar voor de Windows-versies (van Windows 2000 tot en met XP). Larry Dignan noemt RUBotted op het Zero Day blog van ZDNet 'makkelijk'. "Het was eigenlijk te makkelijk. Ik weet niet precies wat het programma heeft gescand en hoe het tot de conclusie kwam dat mijn pc bot-vrij was."

Ryan Naraine stelt op eWeek dat het voor de hand ligt dat gebruikers voor het programma zullen moeten betalen op het moment dat de bèta-fase voorbij is. De testversie van Norton AntiBot was gratis, maar voor de huidige versie moet de gebruiker inmiddels 30 dollar betalen.

Bron: Techworld