ProtonVPN is een prima keuze voor nieuwe gebruikers, je hoeft niet te raden wie er achter de dienst zit en hij biedt informatieve blogs over wat je wel en niet kunt verwachten van een VPN. Daarnaast publiceert ProtonVPN jaarlijks een transparantierapport en legt het bedrijf uit welke versleuteling wordt gebruikt.


In de Windows-interface opent de software met een wereldkaart met groene driehoekjes die aangeven dat dit landen zijn waar ProtonVPN servers heeft. Als je liever geen kaartje hebt, klik je op het pijltje linksboven om die in te klappen voor een lijstweergave. Links zie je verbindingsopties. Er is Quick Connect voor als je direct wilt verbinden met de snelste server van jouw locatie, of je kunt een individuele verbinding selecteren.


Voor een grondigere kijk naar landspecifieke servers, klik je op het pijltje omlaag rechts van elk genoemd land in de lijst en dan zie je welke servers daar beschikbaar zijn. Het cirkeltje geeft aan wat de huidige capaciteit is en als je daar met de cursor overheen zweeft, wordt dit uitgedrukt in een percentage van de totale bandbreedte van die server. Een P'tje betekent dat de server alleen beschikbaar is voor premium-gebruikers. Er zijn verder TOR-servers en de twee pijltjes bij een server geven aan dat deze p2p-bestandsdeling ondersteunt.

Als je eenmaal bent verbonden, laat de kaart een lijn zien naar je virtuele locatie naar het thuis-symbooltje bovenaan de pagina. Onder de kaart zie je verbindingsinformatie als de sessieduur, bandbreedte up en down, snelheden en een bandbreedte-grafiek.


ProtonVPN biedt een aantal extra's afhankelijk van welke dienst je afneemt. De feature Secure Core is bijvoorbeeld voor abonnementsstructuren Plus en Visionary. Secure Core is een multi-hop verbinding waarbij je tunnelt van de ene VPN-server naar een tweede voordat je her internet opgaat. In tegenstelling tot de meeste multi-hop opties die we tegenkomen is Secure Core heel simpel en kies je alleen het land waar je uitkomt en heb je minimale opties voor de eerste verbinding.

De eerste hop gaat door IJsland, Zweden of Zwitserland voordat je wordt doorgeleid naar je zelfgekozen exit-land. Dat zijn 11 locaties van servers die Secure Core ondersteunen. Afhankelijk van het land waar je zit heb je wellicht die eerste keuze, maar niet altijd. In Frankrijk kun je bijvoorbeeld alleen Zweden kiezen en Duisters moeten het met IJsland doen.

Het idee van Secure Core is dat je eerst wordt verbonden met een 'privacyvriendelijk' land, vandaar IJsland, Zweden en Zwitserland. Het doel is de privacy van gebruikers zo goed mogelijk te beschermen en te beveiligen tegen monitoring van netwerkverkeer. ProtonVPN stelt dat het zo moeilijker is om een echt IP-adres te achterhalen of om browseractiviteit te koppelen aan een gebruiker. Secure Core moet expliciet worden ingeschakeld bovenaan de landenlijst aan de linkerkant.

Forward secrecy

ProtonVPN ondersteunt ook Forward Secrecy, eenmalige sessiesleutels waardoor je ervoor zorgt dat eventueel onderschept en ontsleuteld verkeer er niet toe leidt dat met terugwerkende kracht eerdere versleutelde sessies te lezen zijn. Verder heb je dus TOR-verbindingen over specifieke VPN-servers, maar dit is dus alleen beschikbaar voor Plus- en Visionary-abonnees. Je hebt verder gebruikelijke VPN-features als beveiliging tegen DNS-leaks en een killswitch waarmee de netwerkverbinding wordt uitgeschakeld, mocht de VNP-verbinding worden verbroken.


Je kunt verschillende profielen maken op basis van je context als gebruiker, zodat je een verbindingsconfiguratie aanspreekt wanneer je thuis, op reis of op kantoor bent. Hier heb je een tab voor aan de linkerkant. Je kunt bij het maken van een profiel een standaardverbinding, Secure Core, p2p-server of TOR-server kiezen. Je kunt OpenVPN ook gebruiken over UDP of TCP en een specifieke server die je wilt hanteren.


Los van VPN-configuratie heeft ProtonVPN ook beveiliging dankzij het gebruik van zijn datacenters in IJsland, Zweden en Zwitserland - de privacyvriendelijke landen. Er zijn datacenters in voormalige militaire bases, herbouwde schuilkelders en andere lastig te bereiken locaties. Daarmee doelt het bedrijf te zeggen dat deze servers niet alleen digitaal zijn beveiligd, maar ook fysiek.

Prijzen en privacy

De applicatie is beschikbaar voor Windows, Mac, Linux (versimpelde commandline-versie), Android en iOS. De prijs verschilt flink. Er is overigens ook een gratis versie. Met Basic krijg je 'hoge snelheden' en twee gelijktijdig verbonden apparaten voor 48 dollar per jaar. Met Plus kom je op 96 dollar per jaar, waarmee je topsnelheden krijgt, tot op vijf apparaten tegelijk, een grote hoeveelheid servers, Tor en Secure Core. Als high-end pakket is er Visionary en dat kost je een forse mep geld: 288 dollar per jaar. Je krijgt dan alle features van Plus én een ProtonMail Visionary-account (normaal ook 288 dollar per jaar).

ProtonVPN is officieel gevestigd in Genève. Het privacybeleid stelt dat browseractiviteit, IP-adres of bandbreedtegebruik niet worden gemonitord. Het enige wat wel wordt bekeken van specifieke accounts is de timestamp van de recentste succesvolle inlogpoging. Deze wordt overschreven met elke opvolgende login. ProtonVPN zegt dit te doen om accounts te beschermen tegen bruteforce-aanvallen. Het IP-adres of locatie wordt daarbij niet meegeleverd, alleen de tijd en datum van de login, aldus het bedrijf.

Als je ProtonVPN op mobiel gebruikt houdt het bedrijf ook crash-rapporten bij. Ook bekijkt het bedrijf wereldwijd geaggregeerde gebruikersgegevens om een beeld te krijgen van geografische distributie. Deze gegevens worden gebruikt om resources toe te wijzen, nationale pogingen om ProtonVPN te blokkeren tegen te gaan en marketingdoeleinden.

Voor betalingen accepteert ProtonVPN creditcard, PayPal, contant via post of Bitcoin via een directe wallet-naar-wallet overdracht. Om een account te maken vereist de dienst enkel een gebruikersnaam, e-mailadres en wachtwoord. Allemaal erg fijn voor mensen die pseudonimiteit van het hoogste niveau willen.

Basissnelheid

ProtonVPN biedt een minimumverbinding van 1 Gbps naar al zijn servers en een groot deel heeft zelfs snelheden tot 10 Gbps. Die investering in hoge snelheidsverbindingen lijken zich terug te betalen. ProtonVPN komt erg dicht in de buurt bij snelheidskampioen HotSpot Shield. We hebben twee verschillende testmethodes gebruikt: ProtonVPN in de standaardconfiguratie en daarna met Secure Core ingeschakeld.

Bij de standaardtests behield ProtonVPN 61,88 procent van zijn basissnelheid, gebaseerd op gemiddelden van vijf verschillende landen. Alle snelheidstests waren uitstekend en zijn behaalden bijna allemaal 50 Mbps, alleen Australië kwam lager uit met 27 Mbps. De basissnelheid op de testdag was ongeveer 90 Mbps.

Een van de beste

Als we kijken naar Secure Core-snelheden is ProtonVPN nog steeds een van de beste VPN-diensten die we hebben getest. Over het geheel genomen scoorde ProtonVPN een gemiddelde van 46,73 procent van zijn basissnelheden, in combinatie met dezelfde vijf locaties met een hop via Zweden, Zwitserland of IJsland daarvoor. ProtonVPN biedt fantastische snelheden voor de meeste gebruikers, met de voor de hand liggende opmerking dat resultaten zullen variëren per apparaat, je locatie, internetverbinding en verkeer in de buurt.

Conclusie

ProtonVPN is een fantastische keus. De privacybescherming is uitstekend, hoewel sommige mensen wellicht bezwaar zullen hebben tegen timestamp-verzameling. Dan kun je misschien beter kijken naar Mullvad, die helemaal niets aan metadata bekijkt. Maar voor de meeste gebruikers moet deze privacybescherming afdoende zijn.

ProtonVPN passeerde in onze tests overigens niet de regiobescherming van Netflix, maar als je een VPN meer gebruikt voor beveiliging en privacy dan regiorestricties, dan is ProtonVPN een uitstekende optie. Het grootste nadeel is dat het een vrij prijzige dienst is vergeleken met andere topdiensten. Meestal zit je rond de 50 euro per jaar voor maximaal 5 apparaten en bij ProtonVPN is dat meer dan 80, daar het equivalente Plus-plan je 96 dollar per jaar kost. Maar goed, dat is wel een hoop waar voor je geld.

Overzicht:

P2P toegestaan: Ja, op specifieke servers

Bedrijfslocatie: Zwitserland

Aantal servers: 455

Aantal landlocaties: 34

Kosten: Gratis, 48, 96 of 288 dollar per jaar

VPN-protocol: OpenVPN

Versleuteling: AES-256

Authenticatie: HMAC met SHA-256

Handshake: 2048-bit RSA

Meld je hier aan voor ProtonVPN