Het Nederlandse alarmeringssysteem NL-Alert krijgt gestalte. Nadat Webwereld vorige maand al meldde dat het gereviseerde iOS 7 van Apple de functionaliteit voor de noodmeldingen ontsluit, zijn nu ook de providers aangesloten.

NL-Alert op de iPhone wordt nu ondersteund door KPN, Vodafone, T-Mobile, Ben, Simpel, Hollandsnieuwe en Telfort. Zij zijn inmiddels allen getest en goedgekeurd door het ministerie. Alleen bij de echt kleine provider, zoals Albert Heijn Mobiel en MTV Mobile, is ondersteuning nog geen zekerheid.

iPhone 4 mag niet mee doen

Kanttekening is wel dat NL-Alert alleen werkt op de iPhone 4S en nieuwer. Waarom de iPhone 4 - die ook iOS 7 draait - niet wordt ondersteund is onduidelijk. We hebben die vraag uitgezet bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat zelf doorverwijst naar Apple. "Of er een technische of strategische reden achter zit wordt niet gedeeld door Apple", aldus de woordvoerster NL-Alert in een reactie.

Met de aansluiting van Apple kan de test van NL-Alert volgende maand als serieus worden beschouwd. Eerdere tests mislukten volledig door problemen bij de telecomproviders. Het volgende controlebericht staat gepland voor 4 november om 12.00 uur. iPhone-eigenaren die mee willen doen, activeren hiervoor in het instellingenmenu van iOS 7 de functie ‘Noodmeldingen’ in het Berichtencentrum.