Dat blijkt uit een rondgang van Webwereld onder diverse providers.

De Consumentenbond eiste op dinsdag nog een vergoeding van tien procent van het maandelijks abonnementsgeld. "We willen een vergoeding naar rato van de tijd dat klanten niet online waren en ook geen dienstverlening kregen", legt een voorlichtster uit tegenover Webwereld.

KPN werd vorige week getroffen door een storing in zijn netwerk, waardoor sommige klanten van Telfort, Solcon en XS4All een aantal dagen van internet verstoken waren.

Pro-actief handelen

"We zouden graag zien dat ze uit eigen beweging een compensatie aanbieden", meent de Bond. De belangenvereniging is ook van mening dat er veel aan de communicatie bij KPN heeft geschort.

Belangrijk is voor de Consumentebond verder dat pijnlijk duidelijk is geworden hoe kwetsbaar het systeem is. "De storing laat wat ons betreft zien wat de kwetsbaarheid van triple play is. Als het straks fout gaat, dan heb je niet alleen geen internet, maar ook mis je ook televisie en telefonie."

Nog geen compensatie

Of de consument daadwerkelijk kan rekenen op een tegemoetkoming is nog altijd onduidelijk. "We zijn nog aan het onderzoeken welke impact de storing op onze klanten heeft gehad", vertelt Sandra Schoenmakers, Marketing en PR Manager bij Telfort. "Dat bepaalt of er compensatie moet plaatsvinden en zo ja hoeveel."

Ook XS4ALL is nog druk bezig met onderzoek en zegt nog niet met de storing klaar te zijn. "Aan compensatie zijn ze we echt nog niet toe", vertelt Niels Huibregts, voorlichter bij de provider. "Nog niet alle klanten zijn online en daar richten we echt onze aandacht op. Vandaag gaan er weer monteurs naar de klanten toe om ze te helpen. Daarna kijken we verder."

Huibregts zegt zich niet te herkennen in de kritiek over de communicatie. "We vinden dat we ons best hebben gedaan updates te geven. In het begin was dat moeilijk, omdat de situatie niet helder was. Toen de omvang duidelijk was hebben we zoveel mogelijk informatie gedeeld."

KPN en Solcon reageerden niet onmiddellijk op een verzoek voor commentaar.