De clausule is opgenomen in de vernieuwde 'terms of service'. Sony heeft hierover een e-mail gestuurd aan PSN-gebruikers. In die - inmiddels ook uitgelekte - mail presenteert het bedrijf de gewijzigde voorwaarden als een gevolg van een interne wisseling in de aanbiedende Sony-tak.

Schriftelijke opt-out

De Amerikaanse tak van Sony (SNEA) hevelt zijn online-diensten namelijk over naar het internationale bedrijf: Sony Network Entertainment International (SNEI). Dit is gisteren al ingegaan. Een opt-out is wel mogelijk, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register. Die moet dan wel schriftelijk worden ingediend en wel binnen dertig dagen nadat de gebruiker akkoord is gegaan met de nieuwe voorwaarden.

“De eerste keer dat je je aanmeldt op je PlayStation Network-account op of na 15 september 2011 word je gevraagd akkoord te gaan met de nieuwe Terms of Service and User Agreement (“TOS") en de Privacy Policy van SNEI als je gebruik wilt blijven maken van je PlayStation Network-account", schrijft Sony aan klanten.

“Neem alle veranderingen aan de TOS en Privacy Policy zorgvuldig door voordat je ermee instemt", waarschuwt het bedrijf zelf nog. Daarbij wijst Sony zelfs expliciet op sectie 15 van de voorwaarden (PDF). De TOS “bevat nu een 'class action waiver' en vereist dat de meeste geschillen worden opgelost via bemiddeling (arbitration)". PSN-klanten die Sony's online-diensten willen gebruiken, moeten dus akkoord gaan met het afzien van eventuele rechtszaken.

Gepwnd

Deze vergaande maatregel volgt op de flinke cyberinbraak bij Sony van eerder. Daarbij zijn de persoonlijke gegevens van miljoenen PSN-klanten buitgemaakt, waaronder ook Nederlanders. Sony heeft zich gedwongen gezien al zijn online-diensten wereldwijd plat te leggen, om de inbraak te onderzoeken en de kraak ongedaan te maken. De hack is gedaan via een oud, algemeen bekend beveiligingslek.

De mail van Sony over de gewijzigde voorwaarden voor gebruik van zijn PlayStation Network (PSN):