Dit blijkt uit onderzoek van virusbestrijder Sophos. De 18-jarige Sven Jaschan uit Duitsland bekende eerder al de twee wormen te hebben gemaakt. Deze wormen sloegen de eerste helft van dit jaar hard toe.

Sasser en Netsky zijn volgens Sophos verantwoordelijk voor praktisch de helft van alle virusactiviteiten. Als de virusbestrijder ook andere Netsky-varianten meerekent, is de Duitse puber indirect verantwoordelijk voor meer dan 70 procent van de virusactiviteit.

"Dat een enkele Duitse tiener zo'n impact op computerbeveiliging kan hebben, is onthutsend", zegt Graham Cluley van Sophos. "Als een van zijn vrienden Microsoft niet had getipt, had het nog veel erger kunnen zijn."

Jaschan werd begin mei in zijn ouderlijk huis opgepakt nadat Microsoft een tip over zijn identiteit had gekregen. Ondanks zijn arrestatie bleven varianten van zijn virussen gebruikers lastig vallen.

"Het is net de doos van Pandora. Een virus kan zich verder verspreiden zelfs als de maker gepakt is of beseft dat hij iets verkeerd heeft gedaan."

Uit eerder deze maand door Sophos gepubliceerde statistieken blijkt dat Sasser de eerste helft van het jaar goed is geweest voor 26,1 procent van alle virusactiviteit. De originele Netsky volgt op de tweede plaats met 21,4 procent.