Diverse media waaronder het ANP en de Wereldomroep berichtten donderdag over het aanpassen van Wikipedia-teksten door omroepmedewerkers. De encyclopediesite beschuldigt de medewerkers van 'vandalisme' en blokkeerde begin augustus de ip-adressen van het Mediapark. Volgens de publieke omroep valt het allemaal wel mee.

Woordvoerder Erik Kroeze van de NPO noemt de ip-blokkade 'rigoreus'. "Ik heb begrepen dat het om achttien computers gaat waar vandaan het gebeurde. Dat vind ik niet zo'n groot aantal, als je bedenkt dat er bij de omroepen honderden mensen werken. Daarnaast: wat in de samenleving gebeurt, gebeurt ook bij een gemiddelde publieke omroep-medewerker", relativeert Kroeze.

"Bovendien", vervolgt Kroeze, "waar hebben het eigenlijk over? Het gaat met name om het bijplaatsen door omroepen van links die meer informatie bieden over een bepaald onderwerp. Dat vindt Wikipedia iets te promotioneel, maar dat kun je ook zien als een journalistieke bijdrage", aldus Kroeze.

Ludiek

"Daarnaast gaat ook heel vaak om een beetje ludieke acties van collega's onderling", verklaart Kroeze. De woordvoerder erkent dat de aanpassingen uit de hand gelopen zijn, maar vermoedt dat het wel onschuldig begonnen is. "Ik denk dat ze zich niet hebben gerealiseerd hoe openbaar Wikipedia is", aldus Kroeze.

De Wereldomroep meldde donderdagavond dat de Wikipedia-pagina over Mart Smeets vanaf het Mediapark was voorzien van de toevoeging dat de bijnaam van de presentator 'God' is. Ook werden journaalmedewerkers voor 'mensapen' uitgemaakt en verdween een groot deel van de pagina over het VARA-programma Vroege Vogels. De Wereldomroep publiceerde een pdf-bestand met een overzicht van alle schendingen.

Desondanks vindt de zegsman de berichtgeving in diverse media overdreven. "De kop van de Telegraaf was bijvoorbeeld echt overtrokken", vindt Kroeze. Het dagblad kopte vrijdag 'Omroepmedewerker verkracht Wikipedia".

"Wij gaan kijken hoe we dit intern kunnen oplossen om ervoor te zorgen dat medewerkers respectvol met wikipedia omgaan", zegt Kroeze toe. "Zoals elke organisatie hebben we een richtlijn over het omgaan met internet en daar zal ook in staan dat je bepaalde dingen niet kunt doen". Kroeze benadrukt echter dat de omroepen zelf ook verantwoordelijkheid dragen. "Het gaat hier echter vaak ook om afzonderlijke omroepen die hier zelf ook afspraken over kunnen maken."

Achteraf

Woordvoerder Ronald Beelaard van Wikipedia Nederland erkent dat het blokkeren van de complete ip-range van de publieke omroep – zo'n 65.000 ip-adressen - wellicht niet nodig was geweest. "Achteraf is misschien de verhouding tussen de 20 betrokken ip-adressen en de voorzorgsmaatregel om de hele range te blokkeren, een beetje scheef". Er had een bepaalde subgroep van ip-adressen geblokkeerd kunnen worden, waarbinnen de vandalen zich bevonden, maar in eerste instantie ontbrak volgens Beelaart voldoende informatie.

Wel verklaart Beelaard teleurgesteld te zijn in de publieke omroep. "Je verwacht toch van een organisatie als de publieke omroep, die ook op een verstandige manier met informatie omgaat, niet dat ze gaan vandaliseren op een soortgelijk informatiesysteem als Wikipedia", aldus Beelaard.