Het tweede Kamerlid Pierre Heijnen (PvdA) wil van de minister weten of het Dorifelvirus belangrijke gegevens, documenten en privacygevoelige informatie heeft gestolen van gemeenten en andere overheidsinstellingen. Ook vraagt hij naar de onderzoeksresultaten van het Nationaal Cyber Security Center en dienst reactie erop.

Heijnen wil de onderzoeksresultaten zo snel mogelijk hebben. Ook is hij benieuwd naar de verdere verspreiding van het virus, met name in het bedrijfsleven. Hij constateert dat bedrijven mogelijk dergelijke incidenten niet melden, in tegenstelling tot overheidsinstellingen, waardoor het lijkt alsof het virus vooral is gericht op de overheid.

'Alleen bij overheid of ook bij bedrijven?'

“Speelt het probleem echt alleen bij de (semi-)overheid, of ook bij bedrijven maar dat dan niet bekend wordt ", zegt Heijnen in een nadere uitleg tegen Webwereld. “Ik meen dat burgers recht hebben op informatie over cybercriminaliteit ongeacht of het gaat om markt of overheid. Dat lijkt me de beste garantie voor een goed anticybercrimebeleid." Heijnen vindt het “zorgwekkend" dat het mogelijk is dat 3000 computers soms al lang geïnfecteerd zouden zijn.

Het PvdA-Kamerlid vraagt aan minister Spies van Binnenlandse Zaken hoe het zit met de meldplicht voor bedrijven om dergelijke incidenten.

Doordat bedrijven zich niet hoeven te melden als zij een probleem hebben met Dorifel is het nog volkomen onduidelijk of de razendsnelle verspreiding ervan nu tot staan is gebracht, zoals het Nationaal Cyber Security Center gisteren heeft bekend gemaakt. Het enige waar dat NCSC zich op kan baseren is het aantal meldingen dat het binnenkrijgt. Maar volgens Kaspersky loopt het aantal besmettingen nog door.