Tweede Kamerlid Jeroen Recourt van de PvdA heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten vragen gesteld naar aanleiding van een uitzending van Nieuwsuur over de bestrijding van digitale criminaliteit. De uitzending werd gemaakt naar aanleiding van de politieactie tegen het botnetwerk Bredolab. Zowel politie als openbaar ministerie pleitten toen voor meer bevoegdheden.

“We moeten voorkomen dat hier een vrijplaats voor criminelen ontstaat, waarin hackers bij andermans computer inbreken om kostbare gegevens te stelen”, zo stelt Recourt in een verklaring op de website van de PvdA.

Hij vraagt de minister onder meer of een dergelijke uitbreiding van bevoegdheden op verzoek van het Openbaar Ministerie wel is te realiseren binnen de huidige wetgeving. Daarnaast vraagt de PvdA of de minister extra opsporing- en vervolgingscapaciteit wil inzetten in de strijd tegen cybercrime.

Zorgen over kennisniveau politie

Wel maakt Recourt zich zorgen over de kennis en kunde die bij politie en justitie aanwezig moet zijn op dit gebied. “Alleen met voldoende juridische ruimte, middelen en kennis kan de politie dit probleem aanpakken.” Hij vraagt de minister of die kennis en kunde wel aanwezig is.

De discussie over het verruimen van de bevoegdheden van de politie in het opsporen van cybercriminelen is volledig losgebarsten na de politieactie tegen het Bredolab botnet. De politie heeft toen een waarschuwing doen uitgaan naar de eigenaren van de gekaapte computers en heeft daartoe volgens het beveiligingsbedrijf Fox IT een eigen programmaatje geïnstalleerd op de besmette computers.

Protest

Privacydeskundigen en juristen zetten vraagtekens bij een dergelijke actie, omdat dat tegen nationale en internationale wetgeving indruist.

De politie wil zelf de bevoegdhied krijgen om criminelen terug te hacken en heeft daarvoor al een voorstel tot wetswijziging ingediend bij de minister. Scotland Yard raadt het terughacken van criminelen af en is niet te spreken over het voorstel. Internationale politiekorpsen moeten juist samen computercriminaliteit bestrijden, dat zou veel effectiever zijn.