Privacy is de verantwoordelijkheid van de overheid en is op dit moment niet goed geregeld. Dat zegt Tweede Kamerlid Jeroen Recourt van de PvdA, die vindt dat staatssecretaris Teeven van Justitie op zijn zachtst gezegd teleurstellend heeft gereageerd op Kamervragen over de beperkte anonimiteit van persoonsgegevens uit de gemeentelijk basis administratie (GBA).

Anonieme gegevens GBA identificeerbaar

Aanleiding van deze Kamervragen was het promotieonderzoek van informaticus Matthijs Koot aan de Universiteit van Amsterdam. Daaruit blijkt dat op basis van persoonsgegevens uit het GBA het merendeel van de Nederlandse burgers vrij gemakkelijk kunnen worden geïdentificeerd. De analyse van Koot toont aan dat op basis van de vier cijfers van een postcode in combinatie met een geboortedatum het mogelijk is om 67% van de onderzoekspopulatie uniek te identificeren.

In de antwoorden van Teeven op de vragen van Recourt valt onder meer te lezen dat de staatsecretaris niet op de hoogte is van de inhoud van het proefschrift: “In de korte termijn waarbinnen u vraagt te antwoorden kan het proefschrift ook niet voldoende zorgvuldig worden bestudeerd om er een afgewogen reactie op te geven", schrijft Teeven. Verder vindt de staatssecretaris dat vooral bedrijven en burgers te makkelijk met persoonsgegevens omgaan.

'Privacy is verantwoordelijkheid overheid'

Recourt vindt dat de staatssecretaris dit privacyvraagstuk op deze manier omzeilt en gaat woensdag opnieuw vragen stellen indien het onderwerp niet aan de orde komt. “Het lijkt me onbestaanbaar dat je als staatssecretaris niet reageert op deze privacykwestie. Geen tijd hebben mag daarbij geen reden zijn. Privacy is de verantwoordelijkheid van de overheid", aldus Recourt in een reactie tegenover Webwereld.

Het Kamerlid wil erachter komen waar het lek zit en noemt als mogelijke oplossing een opt-in regeling. “De vraag die dit promotieonderzoek oproept is: waar zit het lek? Kennelijk is dat bij de GBA. Mogelijk moet er een opt-in komen bij de burgerlijke stand waarbij burgers kunnen weigeren om hun persoonsgegevens te verstrekken aan derden. Het delen met commerciële bedrijven gaat nu wel heel gemakkelijk."

Dinsdag dient overleg gegevensbescherming

Dinsdagmiddag dient een overleg in het Nederlandse Parlement omtrent de ontwerpverordening gegevensbescherming die de Europese Commissie in januari heeft gepresenteerd. In de verordening staan onder meer veel strengere regels met betrekking tot het verantwoorden van gegevensverwerking.