Tijdens een technische briefing aan leden van de Tweede Kamer heeft de AIVD aangegeven dat het opslurpen van metadata essentieel is om terroristen effectief te bestrijden. Dat liet Tweede Kamerlid Louis Bontes van de PVV zich ontglippen tijdens het algemeen overleg door leden van diezelfde Tweede Kamer en minister Plasterk van Binnenlandse Zaken over PRISM.

Bontes werd direct op de vingers getikt door de voorzitter, voordat hij verder kon spreken. "Informatie die in technische briefings wordt gegeven aan Tweede Kamerleden mag niet in de openbaarheid komen. Laten we dit dan ook niet doen." De aanwezige Kamerleden van het debat hadden voorafgaand aan de commissievergadering een technische briefing gehad door de Nederlandse inlichtingendienst AIVD en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD)

Het sleepnet voor metadata

Metadata bevat niet de inhoud van een telefoongesprek of e-mail, maar de informatie over de communicatie: wie met wie verbindt, van welke locatie dit gebeurt en hoe lang. Het PRISM-programma van de NSA draaide om het vergaren van informatie met het grootst mogelijke 'sleepnet' waarna via intelligente algoritmes de spelden in de hooiberg kunnen worden gevonden.

Het debat over de NSA en PRISM waarbij de Nederlandse politieke partijen zoeken naar een “een kabinetsbrede reactie op de onthullingen van dhr. Snowden” loopt nog en kan via deze link live worden gevolgd, voor het geval dat er nog meer mensen hun mond voorbij praten.

Update 16.49 uur: Ook minister Plasterk overweegt een 'no-spying agreement' zoals voorgesteld door D66-Kamerlid Gerard Schouw. Eerder sloot Duitsland een dergelijke mondelinge overeenkomst met de VS.