Dat beweert beveiligingsexpert Chris Soghoian. In zijn artikel op CNET schrijft Soghoian dat het publiek en de media worden misleid door Google. "Voor de naïeve lezer lijkt het een overwinning voor de privacy, maar als je het bericht wat beter analyseert blijkt het niets meer dan een leugen die verzonnen is om goed over te komen op de kranten."

Afgelopen maandag maakte Google bekend dat het bedrijf de bewaartijd van zoekdata inkort naar 9 maanden. Het officiële persbericht bevatte echter weinig concrete details. Hierop nam Soghoian contact op met de internetgigant.

Anonimiteit niet gegarandeerd

Het antwoord was opmerkelijk: na 9 maanden worden 'enkele bits' van het IP-adres veranderd. Pas na 18 maanden worden de laatste 8 bits van het IP-adres verwijderd, wat neerkomt op de laatste drie cijfers. "Het is moeilijk om volledige anonimiteit de garanderen, maar we geloven dat het dankzij deze veranderingen vrijwel onmogelijk wordt om gebruikers te identificeren", aldus de reactie van Google.

Dat is onzin, volgens Soghoian. "Google bewaart drie soorten gegevens in een logbestand: het IP-adres, de zoektermen en een zogenaamde 'cookie identifier'. Door de laatste 8 bits van het IP-adres te verwijderd kan een gebruiker zich nog maar achter 254 andere computers verschuilen. Maar als er na 9 maanden slechts 'enkele' bits worden veranderd, zoals Google aangeeft, dan is dat aantal nog veel lager.

Koppeling eenvoudig

Maar het wordt nog lachwekkender: het IP-adres mag dan wel aangepast worden, zolang de cookiewaarden niet worden gewijzigd blijft het eenvoudig om nieuwe zoekresultaten aan oude gegevens te koppelen. Helaas maakt Google misbruik van het feit dat de mainstream media totaal geen verstand van dit soort zaken hebben. Het nieuwe privacybeleid is waardeloos en Google dient daarop te worden aangesproken."

Eerder vandaag werd bekend dat de Europese Commissie nog niet tevreden is met de termijn van 9 maanden. EU-commissaris Jacques Barrot van Justitie noemde het besluit van Google weliswaar "een stap in de goede richting", maar voegde daar aan toe pas tevreden te zijn met een inkorting tot 6 maanden.