Sinds begin juni zijn de meeste pinpassen van de 6,5 miljoen Rabobank-klanten buiten Europa standaard geblokkeerd. Deze relatief eenvoudige maatregel blijkt extreem succesvol, de skimschade is meteen met 85 procent afgenomen, meldt Rabobank.

In mei was de skimschade bij de Rabo nog zo'n 1,4 miljoen, in juni was dat gedecimeerd naar 2 ton, vertelt de woordvoerder.

Skimmers kunnen niet cashen

Skimmers kopiëren de magneetstrip van een pinpas, klonen de pas en cashen het bij een pinautomaat. De geoblock werkt omdat praktisch alle pinautomaten in Europa alleen nog maar werken met de EMV-chip en niet de magneetstrip. Door de geoblock is nu ook gebruik van gekloonde passen buiten Europa uitgeschakeld. Zodoende kunnen skimmers nu bijna nergens meer pinnen met hun gekloonde pas.

Klanten kunnen op de site zelf hun pas aanzetten voor specifieke werelddelen voor een bepaalde tijd, als ze bijvoorbeeld op vakantie gaan, legt de zegsman van de Rabo uit.

In België wordt er sinds januari 2011 met een dergelijk systeem gewerkt. Daar doen inmiddels in totaal 23 banken mee. Die invoering is volgens cijfers van de Belgische bankenfederatie Febelfin een groot succes. Het aantal skimminggevallen is in België door de extra maatregel met meer dan 95 procent gedaald.

ING: geoblocking klantonvriendelijk

Ook de ABN Amro is bezig met geoblocking. ING Bank weigert, ondanks het eclatante succes dat Rabo meldt in het terugdringen van skimschade. “Alleen dit gegeven is voor ons geen aanleiding om dit te overwegen. De ING heeft alternatieve detectiemaatregelen", reageert een woordvoerster van de ING desgevraagd.

Zo kan de bank als het een aantal verdachte pintransacties ziet alle pinpassen voor een specifiek land uitzetten. Volgens ING is dit een meer fijnmazige manier om skimfraude te bestrijden, zonder dat de klant er aan hoeft te denken zijn pas aan of uit te zetten.

UPDATE: de woordvoerster van ABN Amro meldt dat de bank de geoblock van pinpassen nog niet heeft ingevoerd, dat gebeurt waarschijnlijk later dit jaar.