Veel was er nog niet bekend over de nieuwe methode. Begin dit jaar onthulde Computerworld dat de bank bezig was met vervanging van de bekende Random Reader. Maar in de angst voor phishers en andere malwaremakers bleven technische specificaties uit.

De Rabo Scanner leest kleurcodes op het scherm van je computer, tablet of smartphone met behulp van een ingebouwde camera. De klant ziet op de Rabo Scanner wat hij ondertekent en het apparaatje genereert een signeercode die moet worden ingevoerd. De bank past hiervoor ook de portals (Internetbankieren, Mobielbankieren en de signeerschermen van iDeal en creditcards) aan.

Persoonlijk benaderd

In een eerste reactie aan Webwereld laat de Rabobank weten dat zij klanten persoonlijk zullen benaderen omtrent de Rabo Scanner. Zij krijgen een privébericht in de inbox van de beveiligde omgeving van internetbankieren.

"De ervaring leert dat criminelen dit soort gelegenheden gebruiken om klanten te benaderen met phishingmails via de normale mail. Klanten moeten daar dus niet op in gaan en ook niet op links klikken, maar een brief en een bericht in beveiligde inbox afwachten. In geval van twijfel kunnen zij bellen met de bank", meldt Rabobank-woordvoerder Kees Nanninga.

Een video van de bank toont de nieuwe Rabo Scanner die de komende 1,5 jaar wordt uitgerold: