De Rabobank start in april met een test onder 100 personen. Maar de intentie is om nog dit jaar iDeal via de applicatie beschikbaar te maken voor alle Rabobank klanten. Die plannen onthulde topman Gertjan Rösken tijdens een congress over online betalen in Houten, bericht het ANP.

Vooral zakelijke klanten zouden steeds vaker gebruik willen maken van een mobiele versie van iDeal. De behoefte onder consumenten neemt ook toe. De Rabobank voorspelt een enorme groei aan mobiel betalen en bankieren in 2011, veroorzaakt door de toenemende groei van het gebruik van smartphones en tablet-computers.

Betalen met pin-code

Voordeel van het afrekenen via iDeal is dat er geen reader aan te pas komt legt de bank uit aan Emerce. De gebruiker kan inloggen met een rekeningnummer en zijn pincode. Er werken grote en kleine webwinkeliers mee aan de proef, zij plaatsen een button om de iDeal-functie via de app aan te roepen.

Brancheorganisatie Thuiswinkel.org laat aan het ANP weten dat het liever ziet dat alle banken direct meewerken aan een dergelijke mobiele betaaloplossing. Doordat de Rabobank alleen start zouden er enorme vertragingen ontstaan in het ontwikkelen van de systemen. De Rabobank werpt tegen dat dit reuze meevalt, omdat ze hun ervaring delen met de andere banken.

Onveilig

Opmerkelijk is dat de Rabobank met deze oplossing afstapt van tweefactorauthenticatie en in plaats daarvan een gebruikersnaam (rekeningnummer) en wachtwoord (pincode) gaat hanteren voor het afhandelen van betalingen. Beveiligingsexperts wijzen er juist op dat het gebruik van een reader, zoals de bank doet bij 'normaal' internetbankieren, veel veiliger is. Daarnaast wordt er gewaarschuwd dat bankieren via mobiele telefoons überhaupt zeer onveilig is.

Wie op dit moment gebruik wil maken van iDeal met zijn smartphone of tablet kan dit al doen. Dit werkt net zoals bij een laptop of desktop via de browser.