Security-onderzoekers verenigd in het initiatief Malware Must Die zijn druk doende om de command&control-servers (c&c) van de afpersingsmalware Cryptolocker uit te schakelen. Ze kloppen hiervoor aan bij hostingbedrijven en domeinregistrars waar de malafide aanstuurmachines van de cyberafpersers draaien.

Cyberafpersers én slachtoffers geraakt

Tot op heden zijn er al 138 c&c-domeinen offline gehaald, waaronder veel exemplaren met automatisch aangemaakte (en taalkundig onzinnige) namen. Het uitschakelen van de beheermogelijkheden voor Cryptolocker, raakt niet alleen de cybercriminelen achter deze ransomware. Ook slachtoffers worden hierdoor getroffen.

Cryptolocker, wat is het, hoe loop je het op en vooral: wat kun je eraan doen. Lees: Help, Cryptolocker gijzelt mijn gegevens!

Windows-gebruikers die de malware op hun pc hebben gekregen, waarna hun documenten zijn gegijzeld met krachtige encryptie, kunnen niet meer ingaan op de afpersingseis. Onder meer de Nederlandse politie adviseert om nóóit losgeld voor ransomware te betalen, hoewel dat zonder back-up wel de enige optie is om de op versleutelde data terug te krijgen. Áls de cyberafpersers hun woord houden.