Malware die zich voordoet als een directe aanval van hacktivistengroep Anonymous circuleert over het Europese internet. Het gaat om ransomware die het computersysteem van het slachtoffer op slot zet. Voor een bedrag van 100 pond kan worden voorkomen dat alle bestanden van een computer worden gewist. Althans, zo luidt het dreigement.

Malware nog niet overal herkend

Een Zwitsers securityblog maakte als eerste melding van de malware op Twitter. Het gaat om een bestand van met een grootte van slechts 48,128 bytes. De bijbehorende MD5-hash toont (op het moment van deze publicatie) via VirusTotal aan dat 23 van de 44 anti-virusaanbieders het bestand herkennen als malware. Bekende namen als Microsoft, Symantec en Sophos zitten daar nog niet bij.

In het bijgesloten bericht dat wordt verzonden met de ransomware staat dat alle bestanden op de computer zijn versleuteld. Binnen 24 uur moet de lezer zijn losgeld betalen, alvorens de bestanden verdwijnen en “de processor, het RAM-geheugen en het moederbord in brand wordt gezet."

Meer varianten van ransomware

Ook wordt gedreigd met online publiceren van persoonsgegevens. Het advies van de valse Anonymous-waarschuwing is daarom om binnen de tijdslimiet gebruik te maken van betaalsysteem Ukash, waarvoor ook nog eens instructies worden meegegeven.

Er zijn dit jaar diverse misleidende varianten opgedoken van ransomware. Op naam van onder meer de politie, Buma/Stemra en een Formule 1-website werd malware verstuurd.

De ransomware claimt van Anonymous afkomstig te zijn:
Klik voor groot