Beveiligingsbedrijf Trend Micro kijkt vooruit naar de nabije toekomst van security en onder meer naar de rol van ransomware in 2018 en verder. In deze samenvatting van het rapport (PDF) staat te lezen dat fabrieken en andere industriële bedrijven op de korrel zullen worden genomen, omdat die vaak hardware hebben die nauwelijks is te upgraden of patchen.

Menig organisatie die nieuwe, beter beveiligde technologie omarmt, zit nog te kijken met ondersteuning voor oudere systemen die niet zomaar uitgefaseerd kunnen worden. Dat is al problematisch voor sommige moderne bedrijven, maar al helemaal een issue voor organisaties die met apparatuur zitten die twintig jaar dienst moet doen in organisaties als ziekenhuizen en fabrieken.

Een ander interessant concept dat we nog weinig hebben gezien dat het rapport meldt, is dynamische prijsvoering van ransomware. Nieuwe ransomware gaat niet meer bijvoorbeeld standaard 10 Monero eisen, maar houdt behulpzaam rekening met zijn slachtoffer. Een consument thuis krijgt een rekening van een fractie van de hoofdprijs die bijvoorbeeld een ziekenhuis moet afdragen.