Volgens de organisatie Privacy International scoort Google het slechtste in vergelijking met 22 andere internetbedrijven zoals Microsoft, Yahoo, AOL en Ebay. Tot die conclusie komt de privacyorganisatie na een zes maanden durend onderzoek (pdf).

Microsoft scoorde met het eindoordeel 'serieuze tekortkomingen' net iets beter dan Google die 'vijand van de privacy' wordt genoemd.

"We beseffen dat het onderaan plaatsen van Google controversieel is, maar in ons onderzoek hebben we diverse voorbeelden gevonden waarbij Google meer in gebreke blijft dan andere bedrijven wat de bescherming van de privacy betreft", verklaarde een woordvoerder van Privacy International.

Google spreekt klachten over privacybescherming tegen en beweert dat het geen persoonlijke informatie over gebruikers bewaart. "En mensen die zich zorgen maken over hun privacy kunnen er altijd voor kiezen om onze diensten niet te gebruiken", zo sprak Google-topman Eric Schmidt onlangs op een conferentie in Zuid-Korea.

Belangenverstrengeling

Intussen speelt zich ook een hele rel af tussen de bestuurders van Google en Privacy International. De directeur van Privacy International, Simon Davies, beschuldigt Google ervan een lastercampagne te voeren tegen de privacyorganisatie.

Van twee journalisten hoorde de organisatie dat Google gezegd zou hebben dat het privacyonderzoek niet veel waard is, omdat Privacy International een goede relatie heeft met Microsoft. "Daarom zou Microsoft beter scoren dan Google", schrijft Davies in zijn brief.

Volgens Google is er bij Privacy International sprake van belangenverstrengeling omdat één van de zeventig adviseurs op dit moment werkzaam is bij Microsoft. Davies ontkent de aantijging en eist in zijn brief excuses van Google-topman Eric Schmidt.

Gmail

Het is overigens niet voor het eerst dat Privacy International Google op de korrel neemt vanwege vermeende privacyschending. In 2004 stuurde de organisatie al klachten over de maildienst Gmail naar de Europese Commissie en privacyautoriteiten in een groot aantal Europese landen, waaronder Nederland.