Dat meldt Wired News dat heeft gesproken met Tim Jaret, een woordvoerder van RBN. Hij ontkent dat RBN een toevluchtsoord zou zijn voor cybercriminelen die bij geen enkele andere internetaanbieder terecht kunnen.

Volgens Jaret vinden er niet meer criminele activiteiten plaats op het netwerk van RBN dan op het netwerk van een willekeurige andere internetaanbieder. Ook zou de Russische hosting-aanbieder gewoon reageren op klachten die binnenkomen bij de abuse desk.

De uitspraken van Jaret staan lijnrecht tegenover de oordelen van alle security-deskundigen die zich hebben verdiept in de activiteiten van RBN. Zij zijn ervan overtuigd dat de Russische provider zich uit financiële overwegingen richt op aanbieders van kinderporno, spammers, phishers en makers van malware. Die zijn immers bereid om flink extra te betalen. De Russische autoriteiten zouden de provider bovendien niet aanpakken, omdat RBN warme contacten onderhoudt met de onderwereld én met de overheid.

Het is voor het eerst dat iemand van RBN met een westers medium praat. Toen security-verslaggever Brian Krebs (Washington Post) vorige week een artikel schreef over de omstreden hosting-provider was niemand van het bedrijf bereikbaar voor commentaar.

Krebs toont zich op zijn blog overigens weinig onder de indruk van de uitspraken van Jaret. De journalist citeert John Bambenek, beveiligingsexpert van het SANS Internet Storm Center: "Als de cybercriminelen van deze wereld tien keer zoveel betalen om gebruik te mogen maken van jouw netwerk, dan kan er geen sprake van zijn dat je bepaalde activiteiten 'per ongeluk' aantrekt."

Bron: Techworld