Deze week vroegen wij ons af welke Snowden-onthulling volgens jullie, onze lezers, het meest schokkend, bizar, stuitend of zelfs volstrekt ongeloofwaardig is. We gaven een reeks aan suggesties, waaronder PRISM, BULLRUN, STUXNET, OPTIC NERVE en COTTONMOUTH.

Maar ondanks twee nominaties voor BULLRUN, waarbij ontwerpen van basale beveiligingsstandaarden door de NSA zouden zijn gecorrumpeerd, verbazen de meeste lezers zich juist over de reacties op de onthullingen van de NSA-klokkenluider.

"Het meest schokkende vind ik dat iedereen blindelings de onthullingen van Snowden als waarheid bestempelt", schrijft Insider frizti.

'Zwaar naïeve mensen'

De maatschappelijke reacties op Snowdens onthullingen, of deze nu lauw zijn, zeer negatief of gechoqueerd, zijn zelf het meest verbazingwekkend, schrijven de meeste Insiders in een reactie op onze peiling.

"De meeste 'onthullingen' lagen nogal voor de hand, en 90 procent van de reacties waren zwaar naïeve mensen die geen idee hebben hoe veiligheidsdiensten al eeuwen werken, en nu opeens diep verongelijkt zijn dat de wereld zo werkt", aldus Insider BitGuru die de onthullingen stap voor stap naloopt. Ook brief_ benadrukt deze "ontzettende naïviteit van mensen."

Insiders, Profeet en wwww zijn het met elkaar eens. Hen schokt de lauwe reactie van media en politici het meest. "Wat te denken geeft over de doelen hier in NL", stelt laatstgenoemde.

Iedereen bedankt voor de feedback!