Het is opmerkelijk dat een programma van een grote fabrikant als RealNetworks zonder pardon het stempel badware krijgt, maar de online waakhond geeft op haar website duidelijke redenen voor haar beslissing.

Geen duidelijke informatie

Volgens de organisatie valt een programma onder de noemer badware wanneer het voorafgaand aan de installatie geen duidelijke of volledige informatie geeft over alle functionaliteiten die het programma biedt. Daarbij is het niet toegestaan wanneer een programma extra software installeert zonder de gebruiker hiervan op de hoogte te stellen. Het zijn dan ook deze twee punten waaraan RealNetworks zich volgens StopBadware.org schuldig maakt met haar mediaspeler.

Advertentiesoftware

De versies van Realplayer die door de organisatie als badware zijn bestempeld zijn versie 10,5 en 11. Tijdens de installatie van Realplayer 10.5 wordt tevens advertentiesoftware geïnstalleerd die in de End User License Agreement (EULA) wordt omschreven als een 'message centre' bedoeld om de gebruiker te voorzien van nuttige software updates. Echter, wanneer een gebruiker ervoor kiest om geen persoonlijke informatie te verstrekken tijdens de installatie, worden de adverteerfuncties binnen het berichtencentrum automatisch ingeschakeld, waardoor de gebruiker ongevraagd geconfronteerd wordt met reclame.

Gebruikers niet op de hoogte

Versie 11 doet daar volgens de site nog een schepje bovenop. Tijdens de installatie van het programma wordt ook Rhapsody Player Engine geïnstalleerd zonder de gebruiker daar voorafgaand aan de installatie van op de hoogte te stellen. Wanneer Realplayer vervolgens wordt verwijderd, blijft Rhapsody Player Engine gewoon geïnstalleerd, wederom zonder gebruikers daarvan op de hoogte te stellen.

Advies aan RealNetworks

StopBadware.org adviseert gebruikers dan ook om de software niet te installeren, tenzij ze vrede hebben met door de organisatie geïdentificeerde problemen. Naast dit advies aan gebruikers, wordt ook nog een advies gegeven aan RealNetworks om ervoor te zorgen dat haar mediaspeler het stempel badware verliest.

Dit advies komt er kortweg op neer dat het bedrijf in haar EULA duidelijk zal moeten aangeven welke software er wordt geïnstalleerd en wat voor functies daarmee precies verkregen worden. Daarbij moeten gebruikers ook op de hoogte gesteld worden van het feit dat Rhapsody Player Engine los van Realplayer moet worden verwijderd of er moet een functie worden ingebouwd om deze software automatisch te verwijderen.