Cybercriminaliteit is "een zeer zorgelijke trend die zich snel aan het ontwikkelen is", zegt Wilbert Paulissen, hoofd Landelijke Recherche, in het FD. Tot een paar jaar geleden was cybercrime volgens hem alleen weggelegd voor mensen met veel technische kennis. Tegenwoordig zijn er ook veel leken die zich ermee bezighouden, doordat de benodigde software makkelijk verkrijgbaar is. Bovendien huren criminelen vaker professionele hulp in.

Bedrijfsproces

"Er zijn al jongeren die vaker het slachtoffer zijn geweest van cyber- dan van traditionele criminaliteit. Die verandering betekent voor de politie dat we ons echt op alle lagen van de organisatie moeten herorganiseren. Het moet onderdeel van ons bedrijfsproces worden. Als je bij de balie komt om aangifte te doen van een poging tot hacken, moet er wel iemand zitten die begrijpt waar het over gaat", aldus Paulissen in het FD.

Geldezels

Paulissen is tevreden over de samenwerking met de Nederlandse banken waardoor vijfduizend 'geldezels' in kaart zijn gebracht. "Kwetsbare jongeren, maar wel degelijk met verwijtbaar gedrag, die geronseld worden, soms gewoon op straat. Ze denken snel geld te kunnen verdienen door een korte tijd hun bankpas af te staan. Er wordt een paar keer een bepaald bedrag op die rekening overgemaakt en vervolgens contant gemaakt bij de pinautomaat."

Wetsvoorstel terughacken

Net als Paulissen zegt ook Nationaal co├Ârdinator Terrorisme en Veiligheid Dick Schoof in de krant te hopen dat de Tweede Kamer instemt met het wetsvoorstel waardoor de politie eenvoudiger computers mag binnendringen. "Het is de enige manier om bij de dader te komen. We hebben zulke opsporingsmethoden echt nodig." Hij signaleert ook een groei in het aantal bedrijven dat zich in Nederland toelegt op cybercrime, maar moeilijk is te traceren.