Privacy versus nationale veiligheid, dat is geen discussie. Privacy is namelijk overgewaardeerd en wordt vooral gebruikt voor het verbergen van dubieus gedrag. Aan de andere kant moet de NSA het land beschermen tegen terreur, dus geef de spionagedienst in hemelsnaam carte blanche.

Dat stelt Richard Posner, een bekende en uitgesproken magistraat, meldt de IDG Nieuwsdienst. "Als de NSA alle triljoenen bits aan informatie die over netwerken wereldwijd gaan wil opzuigen, vind ik dat prima", aldus Posner. Hij stelt nog wel enige beperking voor hoe de NSA al die data mag gebruiken, bijvoorbeeld niet voor het doorspelen van informatie over kleine vergrijpen.

Encryptie of backdoors verbieden?

Dat bedrijven als Apple en Google (en eerder Blackberry) steeds actiever zijn met het versleutelen van smartphones zodat opsporingsdiensten er niet bij kunnen, vindt Posner onbegrijpelijk. "Ik ben geschokt dat het bedrijven is toegestaan om een elektronisch product te maken dat de overheid niet kan doorzoeken."

Een duidelijk signaal in de steeds heter wordende tweede crypto-oorlog. Maar de andere kant roert zich ook. Senator Ron Wyden wil het de overheid juist verbieden om van fabrikanten te eisen dat er achterdeurtjes in hun producten moeten. Daartoe heeft hij een wetsvoorstel ingediend.

Lees meer: Opsporingsdiensten en politici zijn 'bezorgd' om de opkomst van standaardencryptie op smartphones. De crypto-oorlog is terug.