Een Amerikaanse rechter vindt hackers bij voorbaat verdacht, en daarom gaat voor hun het vierde amendement van de Grondwet, dat beschermt tegen onredelijke invallen, zoekacties en inbeslagnames en vereist, niet op. Dat meldt Digital Bond.

Broncodediefstal

De kwestie gaat over vermeende ontvreemding van broncode van een SCADA-securitytool Sophia. Volgens het bedrijf Battelle heeft ex-medewerker Corey Thuen de code van deze software gekopieerd, is voor zichzelf begonnen met het bedrijfje Southfork Security en dreigt te broncode te openbaren.

De eis: een onaangekondigde inval bij Southfork en inbeslagname van de harde schijven. Normaliter krijgt een gedaagde van te voren een bevel om bewijsmateriaal, zoals een harde schijf met data, te bevriezen. Invallen en beslagnemingen zonder waarschuwing komen voor, vooral bij ernstige verdenkingen.

Hackers hebben kwade bedoelingen

Het opmerkelijke is dat er in dit geval totaal geen bewijs is dat Southfork kwaad in de zin had. De rechter motiveert de inval alleen met het feit dat het bedrijf zichzelf als hacker afficheerde.

“Door zichzelf dit etiket te geven, kondigen ze als het ware aan dat ze de noodzakelijke computerkundigheid hebben én de intentie om tegelijkertijd de broncode publiek te maken en hun rol hierbij te verbergen.”

En dus gaat de rechter akkoord met een onaangekondigde inval. Saillant detail: Southfork’s rivaal van de Sophia-software, Visdom, staat al enkele maanden op Github, onder de Apache opensource licentie.