De zwijgplicht was, op verzoek van the Massachussetts Bay Transit Authority (MBTA), eerder opgelegd aan drie MIT-studenten die een manier hadden gevonden om het ticketsysteem van het openbaar vervoer in Massachusetts te hacken. De drie studenten Zack Anderson, Russell Ryan, en Alessandro Chiesa, wilden informatie over de kwetsbaarheden die zij hadden gevonden bespreken tijdens de Defcon hacker-conferentie. De zwijgplicht die hen op 8 augustus werd opgelegd verhinderde dit echter.

Vertegenwoordigd door EFF

De studenten worden vertegenwoordigd door the Electronic Frontier Foundation, een organisatie die zich inzet voor de rechten van burgers op het gebied van high-tech-zaken. MBTA beschuldigde het drietal van het overtreden van de Computer Fraud and Abuse Act (CFAA). Volgens Cindy Cohn, Legal director bij EFF verbiedt deze wet het versturen van gevoelige informatie over dit soort incidenten naar computers, maar staat nergens dat het verboden is om deze informatie mondeling over te brengen. Daarbij gaf Cohn aan dat het nooit de bedoeling was van de studenten om informatie vrij te geven die zou kunnen leiden tot een concrete hack.

Geen verlenging

De advocaat van MBTA had gevraagd om een verlenging van vijf maanden voor de zwijgplicht die in eerste instantie voor tien dagen was opgelegd. Die tijd was volgens de advocaat nodig om de problemen met het MBTA Charlie Ticket system te verhelpen.

Nog even stil

De uitspraak van de rechter houdt in dat de drie studenten eindelijk kunnen praten over de informatie die zij hebben gevonden. Hiervoor moeten zij echter wel wachten tot vrijdag, want hoewel er sinds 8 augustus ruim dien dagen voorbij zijn, gaf de rechter aan dat alleen weekdagen worden meegeteld.