Trans Link Systems (TLS), het bedrijf dat de ov-chipkaart levert, werd door het Openbaar Ministerie (OM) gesommeerd foto's te leveren van reizigers die in de buurt waren geweest van een aanranding in de metro van Rotterdam. Het gaat om klanten die op 6 mei 2007 tussen 10 uur 's avonds en middernacht de metrostations Maashaven en Heemraadlaan bezochten. Er werd gevraagd naar naam, adres en woonplaatsgegevens van de reizigers, maar ook om een pasfoto, meldt Nu.nl.

Dit blijkt uit een vonnis dat de Rotterdamse rechtbank in juni uitsprak, maar nu pas boven tafel komt. TLS weigerde in eerste instantie de gegevens te verstrekken met oog op de Wet Bescherming Persoonsgegevens, maar moest - onder protest - de informatie aanleveren. Het bedrijf stapte wel meteen naar de rechter. Die oordeelde dat het OM geen recht had om de foto's te vorderen.

Hoger beroep

De rechter was het eens met het argument van TLS dat een foto informatie geeft over ras en levensovertuiging van iemand en daarom niet gevorderd mag worden. De Nederlandse en Europese wet verbieden dit. Een dergelijk verzoek kan wel goedgekeurd worden door een rechter-commissaris, dat was in dit geval niet aan de orde. De afbeeldingen moesten worden teruggeven aan TLS en niet worden gebruikt in het onderzoek.

Het OM is het niet eens met deze beslissing en gaat in hoger beroep, meldt Nu.nl. Door de bijzonderheid van de procedure komt hij direct voor de Hoge Raad. De foto's bleken uiteindelijk niet noodzakelijk om de verdachte aan te houden.