De Amerikaanse rechtbank voor spionagezaken heeft vrijdagavond besloten tot verlenging van drie maanden van het spionageprogramma van inlichtingendienst NSA, meldt persbureau Reuters. Over het besluit is weinig bekend, behalve dan dat het gaat om het programma waarmee metadata van miljoenen Amerikanen bij alle providers wordt verzameld.

De Foreign Intelligence Surveillance Court (FISA) is een geheime rechtbank die de spionageverzoeken van de regering moet toesten. Elke drie maanden zijn verzoeken om verlenging vereist, sinds het programma startte in 2006.

Andere zaken

Tegen een ander vonnis over het afluisterprogramma van inlichtingendienst NSA heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie vrijdag hoger beroep aangetekend. In de december besliste de rechter in die zaak dat het verzamelen van miljoenen telefoongesprekken tussen burgers onwettig is, omdat dit een ongeoorloofde inbreuk op de privacy zou zijn. De zaak wordt mogelijk doorverwezen naar het Hooggerechtshof.

In een tweede zaak, aangespannen door burgerrechtenbeweging ACLU, bepaalde de federale rechter in New York afgelopen maand dat het verzamelen van gegevens door de NSA juist wel legaal was. ACLU gaat ook in hoger beroep. De organisatie waarschuwde burgers onlangs met behulp van de Kerstman voor de praktijken van de NSA.