De site van de rechterlijke macht, Rechtspraak.nl, was donderdag urenlang niet te bereiken. Vanwege een cyberaanval, meldde de Raad voor de Rechtspraak en dat werd breed uitgemeten in de media, zeker na eerdere nieuwswaardige DDoS-aanvallen op Nederlandse banken, vooral ING.

Storing deed zich voor als aanval

Maar bij nader inzien was er toch geen sprake van een aanval maar een mysterieuze storing. “Er waren problemen met de RSS-feed en de zoekfunctie in nieuwsberichten. Toen beide functionaliteiten werden uitgezet, kwam de site weer online", legt de woordvoerder van de Raad voor de Rechtspraak uit. Hoe dit mogelijk is wordt op dit moment nog uitgezocht. “Het was een slimme storing die zich voordeed als cyberaanval," aldus de zegsman verontschuldigend.

Op Rechtspraak wordt een selectie van uitspraken gepubliceerd, maar de site wordt ook gebruikt door advocaten om informatie uit te wisselen met rechtbanken. Twee jaar geleden was de site wel slachtoffer van een DDoS-aanval, vlak nadat er een vonnis tegen de beheerders van torrentsite The Pirate Bay gepubliceerd werd, vertelt de woordvoerder.