De vrouw had een laptop gekocht van een leerling voor het luttele bedrag van 60 dollar. De laptop bleek te zijn gestolen en was voorzien van software die niet alleen de locatie van de computer kon achterhalen, maar ook het internetverkeer kon onderscheppen. Een werknemer van de maker van de software, het bedrijf Absolute Software, wist zo naaktfoto's te onderscheppen en seksueel getinte chatsessies te loggen. De foto's zouden zeer expliciet zijn.

De man gaf de data door aan de politie, die een bezoek bracht aan de vrouw. De lerares zegt dat ze toen pas begreep dat ze een gestolen laptop had gekocht. Uiteindelijk werd de aanklacht tegen haar ingetrokken. Vervolgens spande ze een rechtszaak aan tegen het softwarebedrijf en de betrokken werknemer, de gemeente Springfield (Ohio) als verantwoordelijke voor de politie en tegen twee lokale politieagenten.

Recht op privacy

De aanklacht luidt dat de betrokkenen in overtreding zijn van de Electronic Communications Privacy Act, een wet die het verbiedt om communicatie, in welke vorm ook, in het geheim te onderscheppen en de inhoud ervan openbaar te maken.

De aangeklaagden wilden een rechtszaak voorkomen door een tussenvonnis te vragen aan de rechter, waarin zij stelden dat de vrouw geen recht had op privacy omdat zij een gestolen computer gebruikte. Zij had kunnen weten dat de pc gestolen was vanwege de lage prijs en omdat het serienummer was verwijderd.

De rechter gaf ze ongelijk. Hij zei dat er gronden zijn te geloven dat de aangeklaagden te ver zijn gegaan. “Om een pc op te sporen zou het nagaan van het IP-adres of zijn geografische locatie genoeg moeten zijn", meent rechter Walter Rice. “Het overtreden van de wet op het aftappen en afluisteren van elektronische communicatie van degene die zo'n gestolen laptop gebruikt is heel wat anders." Hij wil dat de zaak wordt beoordeeld door een jury.