Een bonte coalitie start een civiele rechtszaak tegen de Staat, meer specifiek de geheime diensten die worden vertegenwoordigd door Minister Plasterk. Zij eisen een einde aan de dataverzameling van de NSA, informatie die vervolgens weer wordt gedeeld met de AIVD en MIVD. Die werken intensief samen met de Amerikanen, bevestigt Plasterk immers. Details over die samenwerking wil de bewindsman niet geven, ook niet aan de Kamer.

Voor de klagers is het duidelijk dat deze praktijk illegaal is. “Zo komen gegevens die door de NSA in strijd met de Nederlandse wet zijn verkregen in handen van de Nederlandse inlichtingendiensten. De coalitie Burgers tegen Plasterk verzet zich hiertegen”, stelt de groep.

llegale NSA-data witgewassen door AIVD

Christiaan Alberdingk Thijm treedt als advocaat op: “Door NSA-data te gebruiken wordt illegaal verkregen data door Plasterk en zijn diensten witgewassen. Deze zaak moet daar een einde aan maken.”

De deelnemende burgers zijn: Rop Gonggrijp, Jeroen van Beek, Bart Nooitgedagt, Brenno de Winter en Mathieu Paapst. De aangesloten organisaties zijn: de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten, de Nederlandse Vereniging voor Journalisten, de Internet Society Nederland en Stichting Privacy First.

Lees hier de gehele dagvaarding van de coalitie Burgers tegen Plasterk.