De uitgevers Elsevier en John Wiley & Sons stelden de advertentiebedrijven Chitika en Clicksor begin dit jaar aansprakelijk voor het schenden van copyrights op e-books. De bedrijven plaatsten advertenties op de website Pharmatext.org, waarop links stonden naar sites waarop de e-books illegaal zijn te downloaden.

Inbreuk copyrights

De rechter verbood de adverentiebedrijven, in een voorlopige voorziening eind januari, nog langer zaken te doen met Pharmatext. Daarnaast haalde het hostingbedrijf de website Pharmatext.org op verzoek van de rechter offline.

Chitika verweert zich dat het niet over een mechanisme beschikt om copyrightschendend materiaal te ontdekken op sites waar zij adverteren. De e-books zijn volgens Chitika daarnaast niet op Pharmatext zelf te downloaden en het bedrijf pleit zichzelf vrij omdat onbewezen is dat zij direct inbreuk maken op de copyrights van de uitgevers.

Onvoldoende aangetoond

De rechter Richard G. Stearns oordeelt nu dat de “eisers onvoldoende feiten hebben aangedragen waaruit blijkt dat de beklaagden bekend waren met de illegale content van de Pharmatextsite of hadden moeten weten dat de content copyrights schendt."

De rechtszaak zou, volgens Torrentfreak, in het voordeel van de uitgevers zijn gevallen wanneer zij de advertentienetwerken van te voren op de hoogte hadden gebracht van de copyrightschending.

510 dollar

Aan de andere kant, beredeneert TorrentFreak, haalde het advertentienetwerk na twee jaar slechts 510 dollar (380 euro) via de piratensite binnen aan advertentiegelden en zouden de advertentiesites direct gestopt zijn toen de uitgevers dreigden met een rechtszaak.

De uitgever John Wiley & Sons, sleepte in november eerder al 27 bittorrentgebruikers voor de rechter wegens het illegaal downloaden en verspreiden van pdf's van de educatieve For Dummies-boeken via bittorrent. De uitgever eist van de 27 mensen een schadevergoeding voor gederfde inkomsten, die 'enorm' zouden zijn.