Later deze week zal de grens van 300.000 malware-items (virussen, wormen, Trojans, spyware et cetera) worden doorbroken, zo schrijft de Nederlandse malwareonderzoeker Marius van Oers op het weblog van McAfee Avert Labs.

Vorig jaar augustus stond de teller nog op 200.000 malware-items. Drie jaar daarvoor werd de mijlpaal van 100.000 bereikt en in het jaar 2000 stond de teller nog op 50.000 kwaadaardige software-items.

Het grote publiek krijgt ondertussen minder te maken met grote malwareuitbraken. De massawormen, die een paar jaar geleden voor flinke overlast bij consumenten en bedrijven zorgden, lijken steeds meer tot het verleden te behoren. Volgens Van Oers richten malwaremakers zich vandaag de dag meer op gerichte aanvallen en op ad- en spyware.

De toenemende hoeveelheid malware zorgt voor nieuwe problemen. Zo is het voor malwareonderzoekers ondoenlijk om alle nieuwe kwaadaardige software uitgebreid te bestuderen. Ook blijven er problemen bestaan rondom de naamgeving van malware. Antivirusbedrijven geven vaak verschillende namen aan dezelfde malware. Bron: Techworld