De ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie bevestigen het bestaan van Symbolon en Argo II, beide een samenwerking van de AIVD en MIVD op het gebied van Sigint (signal intelligence) en ‘cyber’. Dit na recente vragen van SP-Kamerlid Ronald van Raak, die stelde dat het gaat om het aftappen van internetverkeer via het belangrijke internetknooppunt AMS-IX.

AIVD en MIVD samen in 'cyber'

Dit wordt door de regering niet expliciet ontkend, maar de ministers schrijven: “De Wet in de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002 staat het ongericht aftappen van de AMS-IX niet toe.”

Symbolon wordt onder meer gemeld in het afgelopen jaarverslag van de MIVD. Argo II is inderdaad aanbesteed voor 17 miljoen euro. De betrokkenheid van Accenture en NICE Systems wordt niet bevestigd en details niet gegeven. “De functionele specificaties voor het nieuwe platform geven inzage in de modus operandi van de MIVD en zijn derhalve staatsgeheim gerubriceerd”, aldus de ministers.

Ze benadrukken wel dat er “geen betrokkenheid van een leverancier, rechtstreeks of via dochterondernemingen is bij de verwerving van Sigint”.

Officieel is het verzamelen van Sigint alleen toegestaan vanaf draadloze verbindingen zoals satelliet- en radiocommunicatie. Wel broedt de overheid al jaren op de mogelijkheid om deze bevoegdheid uit te breiden naar bedrade communicatie.

Meer zorgen over brede taps

Volgens burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, draait de regering om de hete brei heen. “Waarom schrijft Plasterk niet dat het ongericht aftappen niet gebeurt? Gelet op de onrust die is ontstaan moet Plasterk alle mogelijke twijfel wegnemen”, aldus Ot van Daalen, directeur van BoF.

De vage formulering van de antwoorden maken de zorgen over ongericht aftappen in Nederland alleen maar sterker vindt Van Daalen. “De kamer moet hierover nadere vragen stellen. We moeten precies weten wat voor plannen in het geheim worden gesmeed om ons internetverkeer af te luisteren.”

Kamerinspectie van AMS-IX

Van Raak was niet direct bereikbaar voor commentaar. Eerder vandaag stelde Kamerlid Astrid Oosenbrug (PvdA) tijdens een PRISM-hoorzitting voor om zelf een kijkje te nemen bij de AMS-IX om "met eigen ogen" te zien wat zich daar gebeurt.