Drie adviseurs van Barack Obama hebben in een weblog hun zorgen geuit over de wetsvoorstellen die nu door het Huis van Afgevaardigden (Stop Online Piracy Act) en Senaat (Protect IP Act) worden behandeld. Het gevaar bestaat, zeggen de adviseurs, dat er legale activiteiten kunnen worden gecensureerd doordat er geen toetsing meer vooraf is door de rechter. Daarnaast zou het innovatie kunnen beperken, zeker bij het midden- en kleinbedrijf, schrijft het trio. Een van de auteurs is de cybersecuritytsaar Howard Schmidt.

Maar volgens een van de indieners van het wetsvoorstel, afgevaardigde Lamar Smit, is “het geen censuur om de wet te gebruiken tegen buitenlandse dieven", schrijft persbureau Reuters. “Het Congress kan niet langs de zijlijn blijven staan terwijl sommige van de meest winstgevende Amerikaanse bedrijven onder vuur liggen."

"Buitenlandse criminelen aanpakken"

Ook de Amerikaanse Kamer van Koophandel zegt in een reactie dat de strengere wetgeving “de ergste van de ergste buitenlandse criminelen" moet aanpakken en ondersteunt beide wetsvoorstellen. De muziekindustrie zegt dat het Witte Huis “belangrijke punten" aanhaalt, maar counterde met de stelling dat “het beschermen van Amerikaanse banen “ ook belangrijk is. “Zeker in deze economisch uitdagende tijden voor ons land."

President Obama heeft een vetorecht om onwelgevallige wetgeving te blokkeren, maar het is niet duidelijk of hij dat in dit geval zal gebruiken. Reuters verwacht nog pregnantere stellingname van het Witte Huis voordat er werkelijk wordt gestemd over het wetsvoorstel.

DNS-blokkade voorlopig niet in wet

Niettemin lijkt het erop dat de grote druk van tegenstanders zijn invloed heeft op de politici. Zes Republikeinse senatoren hebben de leider van de Senaat gevraagd de geplande stemming over het wetsvoorstel op 24 januari uit te stellen. Er is volgens hen meer debat nodig over het voorstel omdat er bezorgdheid is ontstaan over cybersecurity en grondwettelijke burgerrechten. “Dat zijn ongewenste en onvoorziene gevolgen", zeggen de zes.

Een van de indieners van de Protect IP Act in de Senaat, de democraat Patrick Leahy, wil het verplichten van ISP's om websites te blokkeren, voorlopig schrappen uit het wetsvoorstel. De haken en ogen die aan een dergelijke blokkade zitten, wil hij verder onderzoeken. Ook Lamar Smith, de belangrijkste ondersteuner van de Stop Online Piracy Act, wil het invoeren van DNS-blokkades uitstellen. Beiden zeggen dat er “belangrijkere aspecten" zitten in de wetsvoorstellen.