eNom is de op een na grootste domeinregistrar en webhoster ter wereld. De verschillende manieren waarop het bedrijf indirect schade toebrengt aan het internet stijgt enorm, blijkt uit een onderzoek van webmonitorbedrijf HostExploit. eNom, en daarmee moederbedrijf Demand Media, wordt door de onderzoekers bestempeld als slechtste provider ter wereld.

Het aantal botnet command en control servers die worden gehost door eNom ligt op dit moment tien keer hoger dan in januari van dit jaar. "Dit is niet iets waar ze geen weet van hebben", zegt een van de onderzoekers van HostExploit in het onderzoeksrapport. "Dit is gewoon slechtheid en het interesseert ze helemaal niets."

McColo

Demand Media en dus eNom herbergt net zoveel kwaadaardigheid op zijn netwerken als de beruchte McColo imnternet service provider (isp) twee jaar geleden had. "Ze hebben veel dezelfde karaktertrekken", aldus de onderzoeker. Nadat HostExploit de aandacht vestigde op de wanpraktijken van McColo werd de isp gedumpt door zijn upstream service providers en moest uiteindelijk gedwongen de deuren sluiten.

HostExploit hoopt dat eNom zijn leven betert. Waar McColo een nogal schimmige provider was heeft moedermaatschappij Demand Media duidelijk meer ambities. Afgelopen vrijdag diende het bedrijf een verzoek voor een beursgang in. Demand Media wil met de verkoop van een eerste ronde aandelen 125 miljoen dollar ophalen.

Oordeel

Demand Media wilde niet reageren op de zaak. Eerder zei het bedrijf tegen GigaOm dat eNom de grootste verkoper van domeinnamen is en daarvoor verantwoordelijkheid neemt. Ook zou het bedrijf volledig meewerken met de autoriteiten om cybercriminaliteit tegen te gaan.

Ook andere organisaties zoals StopBadware en Trend Micro merken op dat het aantal klachten over de diensten van eNom toeneemt. "Blijkbaar hechten ze geen waarde aan het reguleren van hun content", zegt Paul Ferguson, onderzoeker bij Trend Micro.

Apotheekspam

Het is vrij makkelijk om als isp te doen alsof er niets aan de hand is. Het is vaak moeilijker om problemen te verhelpen. Dus de praktijken bij eNom zijn zeker niet uniek. Volgens HostExploit zijn de omstandigheden daar wel abnormaal. Het bedrijf heeft meer dan 8 procent van alle domeinnamen ter wereld in handen, maar ook eenderde van alle bekende malafide apothekerssites.

Meestal worden dergelijke spammers vrij snel verwijderd, bij eNom is dat niet het geval. Ook normale spammers die het netwerk gebruiken worden maar langzaam aangepakt. Spamhaus ontdekte 13 spamoperaties die gebruik maken van faciliteiten van eNom.