Dat schrijft de Registratiekamer in een brief aan de advocaat van eBay, de Amerikaanse internetveiling die enige tijd geleden iBazar overnam. De manier waarop eBay de gegevens van de Nederlandse gebruikers van iBazar wil overbrengen, kan de goedkeuring van de Registratiekamer niet wegdragen. "Onder de door u geschetste omstandigheden ziet de Registratiekamer geen rechtsgeldige grondslag voor de voorgenomen gegevensoverdracht", schrijft de Registratiekamer in de brief. Volgens de Registratiekamer is de overdracht alleen toegestaan als gebruikers een e-mail sturen naar iBazar waarin ze daarvoor toestemming geven. IBazar had gebruikers alleen gevraagd om bezwaar te maken als ze niet wilden dat hun gegevens zouden worden ondergebracht bij eBay in de Verenigde Staten. Reageren de gebruikers niet, dan gaat iBazar er vanuit dat zij akkoord gaan met het overbrengen van hun gegevens.

Europese privacywetgeving

En dat is in strijd met de Europese privacywetgeving, meent de Registratiekamer. Omdat de Europese wetgeving op dat punt strenger is dan in de Verenigde Staten, mogen persoonsgegevens niet zomaar overgebracht worden. Alleen bedrijven die deelnemen aan het zogeheten 'safe harbor'-akkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten mogen dat doen. Aangezien eBay het 'safe harbor'-akkoord niet heeft onderschreven, moet het bedrijf de expliciete toestemming hebben van de Nederlandse gebruikers van iBazar voor het overbrengen van hun gegevens naar de Verenigde Staten. Aan die voorwaarde heeft iBazar Nederland niet voldaan. Volgens de Registratiekamer is het voor eBay echter vrij eenvoudig om alsnog aan de Europese wet- en regelgeving te voldoen. "In plaats van een opt-out, kan eBay immers alsnog kiezen voor toestemming vooraf als voorwaarde voor de gegevensoverdracht." De Registratiekamer noemt iBazar Frankrijk daarbij als voorbeeld. Gebruikers van de Franse veilingsite moesten expliciet toestemming geven voor het overbrengen van hun gegevens.

Consumentenbond

Ewald van Kouwen, woordvoerder van De Consumentenbond, is blij met de brief van de Registratiekamer. "Ik hoop dat iBazar nu snel overstag zal gaan." De Consumentenbond had de zaak aangebracht bij de Registratiekamer na klachten van haar leden. "Het wie-zwijgt-stemt-toe-principe waar iBazar gebruik van maakt, was volgens ons een ernstige schending van Europese privacyrichtlijnen. EBay bestreed dat, maar gelukkig stelt de Registratiekamer ons nu in het gelijk." Volgens De Consumentenbond had iBazar met de privacyverklaring op zijn site valse verwachtingen gewekt bij de gebruikers van de dienst. Van Kouwen: "Daarmee hebben zij de gebruikers een rad voor ogen gedraaid."